- Malling.no/
- Blogg/
- Fra tungindustri til samlingspunkt: Slik forvandles Thune-området på Skøyen
Fra tungindustri til samlingspunkt: Slik forvandles Thune-området på Skøyen
Marianne har jobbet som markedssjef i Malling & Co siden 2010. Hun er glødende opptatt av merkevarebygging basert på samspillet mellom markedsføring, CRM og ny teknologi. Marianne har over 20 års erfaring med markedsføring av næringseiendom men er utdannet profesjonell dykker og er verdens første kvinnelige metningsdykker. Når hun ikke tenker på markedsføring, er hun engasjert i byutvikling, ny teknologi og kultur.
Thune-eiendommen i Drammensveien 130 på Skøyen ble kjøpt av et Malling-syndikat i 1973, og er fortsatt en hjørnesten i eiendomsporteføljen. Nå skal Malling & Co og Sameiet oppgradere eiendommen for å skape et nytt samlingspunkt i området.
Gamle Thune Værksted, som inntil da hadde huset flere industribedrifter i de store fabrikkhallene, ble omformet til butikk- og kontorlokaler på 70-tallet. Siden har det skjedd flere utvidelser og oppgraderinger, men lokalene har alltid vært så å si fullt utleid. I dag teller Thune-området i Drammensveien 130 45000 kvadratmeter næringslokaler på en 30 mål stor tomt.
– Eiendommen ble kjøpt opp av et syndikat på 70-tallet, med min far, Peter T. Malling sr. og hans daværende partner Henrik Tschudi, i spissen. Forvaltning og drift har siden vært utført av det som i dag heter Eiendomshuset Malling & Co. For oss er det en unik eiendom som har en helt spesiell plass i historien til eiendomshuset. Derfor ser jeg med glede på utviklingen vi nå er i ferd med å realisere på eiendommen, sier Peter T. Malling jr.
– For oss er det en unik eiendom som har en helt spesiell plass i historien til eiendomshuset. Derfor ser jeg med glede på utviklingen vi nå er i ferd med å realisere på eiendommen.
Han har lang fartstid i ulike roller, sist som leder for avdelingen Markets i Malling & Co. Nå er han arbeidende styreleder i Eiendomshuset Malling & Co, og jobber tett på eiendomsmarkedet. Han forteller at eiendommen i dag er et seksjonert sameie, hvor Malling er største eier.
Eiendommen ved gamle Thune Værksted har et rustikt preg, og består av totalt 11 bygninger, som er en blanding av store, gamle teglstens-haller og nyere betong-bygg. De huser blant annet en rekke arkitekt- og designfirmaer, ulike møbel- og interiørbutikker og et medisinsk senter.
– Vi skal gi dette området et kraftig løft ved å skape et levende område med grønne lunger der folk ønsker å møtes både på dag- og kveldstid. Det skal være mindre biltrafikk, og målet er å skape et hyggeligere miljø med treffpunkter for de som jobber der eller besøker området. Ved hjelp av Malling & Co Næringsmegling har vi fått inn nye leietakere som sørger for å gjøre denne ambisjonen til en realitet, forklarer Malling jr.
Oppgraderingen skjer punktvis, og skal være ferdigstilt til påske 2022.
Megler i Malling & Co Næringsmegling, Live Melhuus, forteller at de har jobbet strategisk for å skaffe riktige leietakere som bygger opp under de planlagte endringene.
– Thune Mekaniske Værksted er et område med verneverdig bebyggelse hvor vi søker å bevare det gamle og skape bro til det nye. Dette er med på å forme en attraktiv destinasjon, og vi har jobbet tett med arkitekter og utleier for å definere hvilke muligheter vi har med tanke på bygningsmassen og gjeldene reguleringer. Videre har vi i Malling & Co jobbet mot konkrete bransjer og bedrifter vi så egnet seg på området gjennom målrettet annonsering og utløp fra vår egen database, forteller hun.
– [...] Vi har jobbet tett med arkitekter og utleier for å definere hvilke muligheter vi har med tanke på bygningsmassen og gjeldene reguleringer.
– Det har vært viktig for oss å ivareta områdets profil som et samlingspunkt for design, arkitektur og kreative bransjer. Samtidig trenger området flere samlingspunkt på kveldstid. Derfor er det viktig at vi nå får flere sosiale møteplasser. Det blir både mer kunst og servering. Til og med arkitekturkontoret A-Lab, som flytter inn i 2022, ønsker å drive utadrettet virksomhet på gateplan. Vi har fått inn leietakere med vilje og ønske om å bidra til et levende byområde, forklarer Melhuus.
Fire nye leiekontrakter som tilfører området noe nytt
De nye leiekontraktene som er signert, er i tråd med profilen og eiendomsstrategien. Restaurant Peloton har etablert seg med et siciliansk restaurantkonsept, og Thune Art and Design Community er også i ferd med å etablere et nytt og spennende konsept, hvor det blir både serveringssted, showroom og galleri for kunst, design og møbler. I tillegg flytter arkitektfirmaet A-lab inn i nye lokaler, og treningssenteret Driv utvider virksomheten sin.
– Disse to tilbudene er med på å skape den stemningen vi er ute etter, og gjenspeiler også preget som allerede er der. Skøyen har blitt et sted som tiltrekker seg arkitekter, interiørarkitekter og design-miljøer, og disse stedene vil invitere dem inn og gjøre et enklere å bygge et miljø rundt bedriftene. Samtidig treffer de behovene til andre besøkende, og vil gjøre at området har liv og røre fra morgen til kveld, mener Malling jr.
Les mes: Skaper Oslos nye midtpunkt på Stortorvet
Leder an hovedfeltet med siciliansk kjøkken
– For oss var det viktig å finne et bygg og lokale med sjel. Da anledningen bød seg på Thune-området, var det enkelt å si ja! forteller daglig leder i Peloton, Aimar Bråten Niedzwiedzki.
Han driver både Peloton på Skøyen og den mer kjente avdelingen i Torggata. De har etablert en ny restaurant på området med plass til 80 gjester inne og ute.
– I Torggata har vi ikke mulighetene til å utvide kjøkkenet. På Skøyen skal vi vise hva vi er gode for, og ønsker å skape et samlingssted hvor vi viser frem bredden i det sicilianske kjøkkenet. Det omfatter både det vi kjenner som italiensk mat, men også mer innslag av arabiske og greske smaker som vi gleder oss til å servere publikum på Skøyen, forklarer Niedzwiedzki.
– Vi skal være et samlingssted, akkurat som ordet peloton refererer til – hovedfeltet i et sykkelritt. Dette er et uformelt sted hvor folk kan kose seg med god mat, vin og hyggelig selskap.
Han lover gode viner direkte fra vingårder i Italia, gode, norske råvarer, men også håndlagde pølser og oster fra ulike italienske produsenter. I tillegg opplever de stor interesse for vinsmaking og pizzaskole. Kurslokaler har de i portnerboligen ved innkjøringen til Thune-området.
– Vi skal være et samlingssted, akkurat som ordet peloton refererer til – hovedfeltet i et sykkelritt. Dette er et uformelt sted hvor folk kan kose seg med god mat, vin og hyggelig selskap, sier han.
Niedzwiedzki gleder seg særlig til å ta i bruk uteserveringen til våren.
– Her blir det også 80 sitteplasser, samme gode atmosfære i en grønn lunge, og urtehage for kokkene. En grønn portal rett bak portnerboligen, sier han.
LES MER: Norges fremste næringsmegler innen retail og servering deler råd og innsikt til gårdeiere
Samlingssted for kunst og design – med servering
ICArt har vært en etablert kunstaktør på området i 15 år, men går nå sammen med interiørarkitektene i Radius Design og flere møbelaktører og utvider lokalene. Her skal drøyt 1400 kvadratmeter romme kunstutstillinger, showroom for møbler og serveringssted. Det skal også bygges mezzaniner i det romslige lokalet, som i tillegg gir ca. 700 kvadratmeter kontorlokaler.
– Vi vil bringe kunst til folket og folk til kunsten, forklarer daglig leder i ICArt, Eirik Øren.
– Dette skal være avslappet og tilgjengelig, og mulighet for å få seg noe godt å spise også. Det er mange som ikke går inn i et kunstgalleri, men her vil vi gjøre terskelen lav, sier han.
De planlegger å starte bygging av nye lokaler i februar 2022, og ha åpning påfølgende høst.
– Med dette er vi en del av byutviklingen som skjer på området. Hos oss vil det skje noe hele tiden. Vi ser for oss kanskje 20 utstillinger i året, så ting vil endre seg hyppig. Samtidig skal vi være et møtested for de som driver med kunst, design og arkitektur, og de er det mange av på Skøyen, forklarer Øren.
Landet drømmelokalet
Arkitektfirmaet A-lab er en av arkitektbedriftene som finner området attraktivt. De har tidligere vært samlokalisert med et annet arkitektfirma på området, men har nå tegnet ny leiekontrakt på 3200 kvadratmeter for å samle sine 120 ansatte på ett gulv.
– Vi har vært her i mange år, og miljøet på Skøyen har blitt en del av vår identitet. Vi elsker de gamle industrilokalene på området, den røffe estetikken, de store rommene og historiene om alt som har vært produsert her. Da dette lokalet dukket opp, måtte vi bare slippe det vi hadde i hendene, for dette var drømmelokalet, sier Odd Klev, sivilarkitekt og en av grunnleggerne av A-lab.
– Vi kan bygge det som vi selv vil, teste nye måter å jobbe på, prøve oss frem på hvordan vi vil sitte og hva som fungerer best for godt samarbeid. Det er høyt under taket, overlys og store gulvflater. Med så fleksible lokaler kan vi f.eks dele oss i kohorter ved sykdom, vi har to innganger og stor mulighet til å finne nye arbeidsformer, sier han.
I tillegg til kontorlokalene, har de et leid et hjørnelokale på bakkeplan.
– Vi jobber mye med utvikling av førsteetasjer, og ved å fylle dette hjørnelokalet ønsker vi å bidra til visjonen om å gjøre området til et sted med liv or røre, sier Klev.
– Nøyaktig hva vi skal bruke det til er “in the making”, men vi drodler nå på ulike konsepter. Kanskje kan vi få til samarbeid med en serveringsaktør og lage en hybridløsning som gjør det mulig for oss å invitere folk inn, kanskje ha vernissasje og vise frem hva som skjer hos oss, sier Klev.
– Vi jobber mye med utvikling av førsteetasjer, og ved å fylle dette hjørnelokalet ønsker vi å bidra til visjonen om å gjøre området til et sted med liv or røre.
Les mer: 60 prosent av Construction City allerede utleid
Trening med takhøyde
Den siste aktøren som utvider lokalene på området, er Driv treningssenter.
– Vi utvider til 700 kvadratmeter, hvor vi har pusset opp og føyd sammen en gammel og ny del av treningssenteret. Vi er et nisjesenter for personlig trening og behandling, og har plass til ca. 300 faste medlemmer. Større lokaler betyr at vi tar inn flere kunder enn før, og gir et enda bedre tilbud til alle, sier daglig leder Øystein Rodem ved Driv treningssenter.
Han mener det er en stor fordel for et treningssenter å ha fire meter under taket.
– Her oppleves det lyst og luftig! Det er god energi i lokalene. Vi trives godt med det litt røffe og rustikke uttrykket, og synes virkelig vi har fått freshe og innbydende lokaler, sier han.
Senteret har 14 ansatte. Alle treningsmedlemmer får personlig oppfølging, både når det gjelder trening og ved behov for fysikalsk behandling.
– Våre medlemmer skal oppleve høy kvalitet, på lokalene, fasilitetene og trenerne. Vi legger vekt på at det skal være enkelt å komme på trening. Vi har vært her i rundt ti år, og synes vi har en veldig god plassering, sentralt mellom Frogner og Bygdøy. Vi setter pris på at gårdeierne nå legger til rette for at dette blir et koseligere område med flere tilbud og spisemuligheter, sier han.
BESØK VÅRT DIGITALE KUNNSKAPS-BIBLIOTEK
Her finner du e-bøker med tips og råd innenfor:
- Eiendomsutvikling
- Investeringer i næringseiendom
- PropTech
- Næringsmegling
- Leietakertilfredshet
- Energi- og miljø
- Valg av kontorlokaler
- Forvaltning av næringseiendom