Hopp til innhold
 1. Malling.no/
 2. Aktuelt/
 3. Startup får tungvektere i ryggen

Startup får tungvektere i ryggen

Marianne har jobbet som markedssjef i Malling & Co siden 2010. Hun er glødende opptatt av merkevarebygging basert på samspillet mellom markedsføring, CRM og ny teknologi. Marianne har over 20 års erfaring med markedsføring av næringseiendom men er utdannet profesjonell dykker og er verdens første kvinnelige metningsdykker. Når hun ikke tenker på markedsføring, er hun engasjert i byutvikling, ny teknologi og kultur.
Skrevet av Marianne Johannessen
14. Jun 2022

Marianne har jobbet som markedssjef i Malling & Co siden 2010. Hun er glødende opptatt av merkevarebygging basert på samspillet mellom markedsføring, CRM og ny teknologi. Marianne har over 20 års erfaring med markedsføring av næringseiendom men er utdannet profesjonell dykker og er verdens første kvinnelige metningsdykker. Når hun ikke tenker på markedsføring, er hun engasjert i byutvikling, ny teknologi og kultur.


Oppstartsselskapet Findable skal rydde opp i bygg- og anleggsbransjens dokumentasjonsjungel. Nå satser Malling & Co Venture, Construct Venture (OBOS/AF Gruppen) og Kompas Venture Capital på løsningen.

- Utfordringen med bygningsdokumentasjon fremstår i dag som et irritasjonsmoment som det brukes mye tid på. Her er Findable et bidrag til å redusere kostnader og ressursbruk, samt ruste bygg og anleggsbransjen til å levere bedre til byggherre. Det er en problemstilling få aktører har tatt tak i, og som vi ser et stort potensial i, sier Jan Fossgård, direktør i Construct Venture – en felles venture-satsing innen bygg og anlegg eid av AF og OBOS.

Malling & Co Venture er én av tre investorer som nå skyter kapital inn i norske Findable. Med på laget får de også Kompas Venture Capital og Construct Venture . Til sammen går de inn med 20 millioner kroner.

Findable 2022

Oppstartsselskapet Findable har utviklet en skybasert tjeneste som bruker kunstig intelligens for å lese og automatisk sortere FDV-bygningsdokumentasjon (Forvaltning, Drift og Vedlikehold). Formålet med løsningen er å automatisere og effektivisere denne prosessen betydelig.

Dokumentasjon er ofte en tidkrevende jobb som det ikke blir tatt tak i, men den er veldig verdifull. Mye er lovpålagt, og den er nødvendig for effektiv forvaltning. Dokumentasjonen er selve bruksanvisningen for bygget. Den er også avgjørende for problemfrie transaksjoner, bærekraft og sertifiseringer. Manglende tilgang til dokumentasjon er i dag en av de største flaskehalsene når det kommer til ombruk. Her kan Findable gjøre et reelt bidrag. I byggeprosjekter økes kvaliteten på dokumentasjonen.


Finner tidstyver i BA-bransjen

Selskapet Findable, som springer ut fra Oslo, ble etablert i 2020. Løsningen skal digitalisere og automatisere prosessen som gjøres rundt bygningsdokumentasjonen for nybygg, samt FDV-dokumentasjon for eksisterende bygg. Løsningen erstatter manuelt arbeid ved å bruke kunstig intelligens til å sortere dokumentasjonen. Avansert søkefunksjonalitet gjør det også enklere å finne informasjon inne i dokumentene.

- Enkelt forklart så bruker vi tilsvarende teknologi som automatisk sorterer fotoalbum basert på ansiktsgjenkjenning. Vi bruker den på dokumenter istedenfor ansikter. Slik kan vi automatisere arbeidet. Systemet vårt leser flere språk, og tilnærmer seg dokumenter slik vi mennesker gjør det: Vi kan se hva som er overskriften, eventuelle bilder og tegninger, og konkluderer raskt med hva dokumentet viser, forklarer Findable-sjef Fredrik H. Wisløff

Han er strålende fornøyd med å få med seg de tre investorene på laget.
- Vi har nå fått med oss det perfekte laget med investorer for å bygge videre og skalere opp. Norges ledende aktører innen byggenæringen, forvaltning og en betydelig internasjonal aktør som åpner dører til kunder i andre land. Vi ser nå muligheten til å bygge noe stort og meningsfullt som løser et reelt problem og vil ha en positiv effekt på bærekraft, sier Fredrik H. Wisløff.


Flere store kunder

Allerede i løpet av sitt første driftsår har Findable fått flere betydelig aktører på kundelisten som Statsbygg, Stavanger kommune, AF Gruppen og Malling & Co. Automatisk håndtering av dokumentasjonen gjør at den blir lettere tilgjengelig, og brukerne endelig får kontroll på den. For eksempel om det mangler dokumentasjon, at feil språk benyttes eller at det er mange duplikater av det samme dokumentet. Når brukerne mottar tusenvis av dokumenter sammen med bygget er det svært krevende å kvalitetssjekke dette manuelt.

Malling-Proptech-Robert-Skramstad-TTL_5616

Robert Skramstad daglig leder i Daglig leder for Malling & Co Technology

- Vi erfarer at bygningsdokumentasjon blir både viktigere, mer komplisert og at volumet av dokumenter for hvert bygg øker markant. Vi er daglig i kontakt med FDV-dokumentasjon innen flere av vertikalene innen vår næringskjede. Alt ifra utvikling, salg, kjøp og forvaltning av næringseiendom.

Gjennom å daglig forvalte over 2,5 millioner kvadratmeter er vi sikre på at vår kunnskap rundt næringseiendom vil komme godt til nytte, sier Robert Skramstad, som leder Malling & Co sin satsning på Proptech. 

Vi har alle hørt om det lenge; «Vi mennesker overvurderer konsekvent teknologiens effekt på kort sikt, og undervurderer den på lang sikt» (Amara’s lov). Malling & Co har vært en pionér i eiendomsbransjen i snart 60 år, og har tenkt å fortsette med det i de neste 60 år. Derfor satser vi på teknologi.

LES OGSÅ: Full oversikt med egenutviklet dataverktøy

OM FINDABLE

Findable leverer den første løsningen for automatisering av bygningsdokumentasjon, ved hjelp av kunstig intelligens. Dette erstatter helmanuelle prosesser og øker kvaliteten på dokumentasjonen. Ved å organisere dokumentasjonen og gjøre den lettere tilgjengelig muliggjør Findable effektiv forvaltning og økt bærekraft. Byggenæringen står for 39 % av globale klimagassutslipp og det to mest effektive tiltakene bransjen kan gjøre er å øke levetiden på eksisterende bygg og ombruke mer – begge deler avhengig av dokumentasjonen.
Findable ble stiftet i 2020 med en målsetting om å låse opp verdien i bygningsdokumentasjonen og gjøre den lettere tilgjengelig.

OM MALLING & Co Venture

Eiendomshuset Malling & Co har alltid vært innovative, og målet er å være næringens mest fremadrettede og prefererte samarbeidspartner. Vi er diskusjonspartner for mange oppstartselskaper som utvikler teknologirelaterte produkter og tjenester innen næringseiendom, og i noen tilfeller lar vi disse selskapene teste ut produktene sine på eiendommer vi forvalter. Vi har etablert Malling & Co Venture AS for å bidra med kapital i noen av de oppstartselskapene vi samarbeider med og som vi finner mest lovende. Findable er den første investering for Malling & Co Venture.

OM KOMPAS

KOMPAS er et tidligfase venturekapital firma som finansierer banebrytende innovasjoner som akselererer digital transformasjon og industriell automasjon på tvers av det bygde miljøet. KOMPAS ble grunnlagt i oktober 2021, og bidrar til en mer bærekraftig økonomi ved å støtte innovative tekniske løsninger som dramatisk reduserer avfall og CO2-utslipp. KOMPAS ledes av partnerne Sebastian Peck og Talia Rafaeli og har hovedkontor i København, med kontorer i Amsterdam og Tel Aviv. Fond I ($160 millioner) støtter Seed- og Series A-selskaper over hele Europa, Israel og Nord-Amerika.


OM CONSTRUCT VENTURE

Med sin satsing på vekstselskaper gjennom Construct Venture, vil AF Gruppen og OBOS bidra til å skape en smartere og mer fremtidsrettet leverandørindustri innen bygg og anlegg som også sikrer bransjen konkurransekraft. Samarbeidet er industrielt forankret basert på smart kapital, der AF og OBOS i tillegg til finansiell styrke bidrar med bransjekompetanse, prosesser og velfungerende systemer. Selskapene tilgjengeliggjør sine prosjekter for utprøving og utvikling av teknologi konsepter i storskala.

Last ned e-bok om PropTech for næringseiendom

 

 

BESØK VÅRT DIGITALE KUNNSKAPS-BIBLIOTEK

Her finner du e-bøker med tips og råd innenfor:

 • Eiendomsutvikling
 • Investeringer i næringseiendom
 • PropTech
 • Næringsmegling
 • Leietakertilfredshet
 • Energi- og miljø
 • Valg av kontorlokaler
 • Forvaltning av næringseiendom

Naviger til Malling & Co sitt digitale kunnskaps-bibliotek

Få nyheter fra Malling rett i innboksen!