Hopp til innhold
 1. Malling.no/
 2. Aktuelt/
 3. Intelligent snøsmelting reduserer kostnader på Ullevål Stadion

Intelligent snøsmelting reduserer kostnader på Ullevål Stadion

Marianne har jobbet som markedssjef i Malling & Co siden 2010. Hun er glødende opptatt av merkevarebygging basert på samspillet mellom markedsføring, CRM og ny teknologi. Marianne har over 20 års erfaring med markedsføring av næringseiendom men er utdannet profesjonell dykker og er verdens første kvinnelige metningsdykker. Når hun ikke tenker på markedsføring, er hun engasjert i byutvikling, ny teknologi og kultur.
Skrevet av Marianne Johannessen
19. Jan 2022

Marianne har jobbet som markedssjef i Malling & Co siden 2010. Hun er glødende opptatt av merkevarebygging basert på samspillet mellom markedsføring, CRM og ny teknologi. Marianne har over 20 års erfaring med markedsføring av næringseiendom men er utdannet profesjonell dykker og er verdens første kvinnelige metningsdykker. Når hun ikke tenker på markedsføring, er hun engasjert i byutvikling, ny teknologi og kultur.

Malling & Co Technology og Guard Automation har sørget for intelligent styring av bakkevarmen rundt Ullevål Stadion. Det reduserer kostnader.

Utenfor Ullevål Stadion.

Ullevål Stadion driftes av Eiendomshuset Malling & Co. Selskapet ivaretar over 2,5 millioner kvadratmeter næringseiendom på vegne av norske og internasjonale gårdeiere, og ønsker å revolusjonere driften av næringseiendom med teknologi som fører til målbare gevinster.

Før vintersesongen 2020/2021 installerte Guard Automation et nytt intelligent styringssystem som sikrer at det er snø- og isfritt rundt landslagsarenaen.  

– Tidligere var det kun én snødetektor i bakken som bestemte om varmeanlegget skulle begynne å smelte snø. Det er en vanlig løsning, men ikke optimalt, fordi varmen skrus på først etter at snøen har falt og da med full gass på hele anlegget. Det fører til unødig bruk av energi, innleder Robert Skramstad som leder teknologiavdelingen i Eiendomshuset Malling & Co. 

Robert_Skramstad_nyhetsbrev
Bilde: Robert Skramstad.

– Den nye løsningen bruker prediksjon for å automatisere og optimalisere snø- og issmelting. Nå er vi alltid i forkant av kulde og snøfall, smiler Skramstad og legger til at teknologien styrer varmepådraget for omtrent 6 000 kvadratmeter gangareal og kjøresoner.  

– Det er kritisk at det er snø- og isfritt rundt Ullevål Stadion. Her er det blant annet butikker, kontorlokaler, hotell og varelevering. Systemet blir heller ikke påvirket negativt av lokale værforhold rundt bygningsmassen. Det var tidligere et problem med kun én snødetektor. 

Les: Lanserer e-bok om PropTech for næringseiendom 

New Call-to-action

 

Henter energi fra avansert energisentral 

Skramstad forklarer at Ullevål Stadion har en av Norges mest avanserte energisentraler for næringsbygg. Der blant annet seks enorme ammoniakkvarmepumper tilfører landslagsarenaen og tilhørende anlegg energi. 

– Energisentralen sørger blant annet for energi til oppvarming av bakken. Selv om vi produserer vår egen oppvarming ønsker vi en så stabil og effektiv drift som overhodet mulig. Hvis vi ikke hadde produsert egen energi ville det oppstått svært kostbare effekttopper på kalde snørike dager.  

Bakkevarmeanlegget kan hente hele 2,3 MW fra energisentralen ved behov.  

– Det er enorme energimengder og viser viktigheten av å ha god styring. Teknologien fra Guard bidrar til en mer stabil og jevn energiproduksjon, samt effektiv snøsmelting når det er behov, sier Skramstad.

Gågaten ved Ullevål Stadion.

Divisjonsleder i Guard Automation, Jon Egil Ek, forklarer at Ullevål Stadion er blant de første anleggene i Norge med den toppmoderne løsningen; Guard Street Smart. Selskapet har i lang tid utviklet systemer for kritisk infrastruktur.

– Det er en stor fjær i hatten for oss at løsningen er installert på Ullevål Stadion med sin komplekse energisentral. Fremover håper vi å kunne kutte effekttopper, redusere energibruk og kostnader for andre næringsbygg, sier Ek og tegner et bilde av hvordan løsningen fungerer: 

– Guard Street Smart krever verken tunge installasjoner eller store investeringer. Vi kobler en hjerne opp mot eksisterende varmeanlegg. Hjernen kommuniserer med skyen for å predikere og optimalisere varmeanlegget som smelter snø.

Portrett av Jan Egil Ek.

 

– Guard Street Smart krever verken tunge installasjoner eller store investeringer. Vi kobler en hjerne opp mot eksisterende varmeanlegg. Hjernen kommuniserer med skyen for å predikere og optimalisere varmeanlegget som smelter snø.
Jon Egil Eg.

 


Guard har samarbeidet med astrofysikere for å utvikle beregningsmodeller basert på værdata og anleggets termodynamikk. 
 

– Med disse modellene kan vi predikere oppvarming på best mulig måte og helt uten sensorer, fortsetter Ek. 

Systemet analyserer værdata som sol- og vindforhold, temperatur og skydekke, og beregner hvor mye energi som kreves. Målet er å bruke så lite energi som mulig til oppvarming og samtidig opprettholde trygge og gode forhold. 

Les også: 140 heiser kobles mot supercomputer – reduserer nedetid og kostnader på Ullevål Stadion 


Rask installasjon uten sensorer
 

Skramstad forklarer at det både ville vært kostbart og komplisert å installere en ny gammeldags snødetektor i bakken.  

– Da måtte man ha slisset ned en eller flere snøfølere i bakken mellom varmesløyfene, og varmepådraget ville vært som tidligere; ujevnt, full gass og på etterskudd - noe som ville ført til unødig energibruk. At løsningen til Guard er sensorfri er derfor et stort pluss fordi installasjonen er fleksibel og går relativt raskt, sier Skramstad som kombinerer drift- og teknologikompetanse for å skape målbare gevinster i driften av næringseiendom.  

Les: Luftig norsk verdensnyhet - egne lokaler var testlab da Malling & Co fikk klekket ut en ny dimensjon for bruk av tingenes internett for eiendomsforvaltning. 

Jan Egil Ek og Robert Skramstad ved Ullevål Stadion.
Jan Egil Ek og Robert Skramstad ved Ullevål Stadion.

Stort behov for bedre styring 

Ek i Guard Automation mener det er et stort behov for bedre styring av bakkevarme i Norge, og at det er bakgrunnen for at selskapet begynte å utvikle teknologien i 2019.  

– Mange kan spare betydelige beløp og energimengder ved å styre bakkevarmen bedre. Så langt har vi automatisert og optimalisert snøsmeltingen på et titalls steder i Norge, og resultatene er svært gode; lavere kostnader, mindre unødig energibruk og en enklere hverdag for de som drifter byggene. 

Han støttes av Skramstad som forklarer at dette er et vanlig og kjent problem: 

– Det er et tankekors at det ofte er veldig simple snødetektorer og styringssystemer som avgjør om bakkevarmen skal skrus på eller ikke. Snøsmelteanlegg bruker som kjent massive energimengder i kalde perioder. Jeg er overbevist om at mange kunne spart enorme beløp og betydelige energimengder med mer intelligent styringsteknologi. 

Han legger til at han er veldig fornøyd med Guard sin bistand og oppfølging der anlegget har blitt fin-tunet underveis, og at de vil nå vurdere teknologien på andre næringsbygg som selskapet forvalter. 

– Guard har fulgt oss opp tett, de er profesjonelle og bryr seg virkelig om at løsningen fungerer best mulig. Det er merkbart at Guard er vant til å jobbe med kritisk infrastruktur, avslutter Skramstad.  

New Call-to-action

Les også: Nye leieinntekter med smartere bruk av kjøkkenarealer 

Les også: Skramstad om PropTech: – Det er mye gimmick å styre unna.

 


 

BESØK VÅRT DIGITALE KUNNSKAPS-BIBLIOTEK

Her finner du e-bøker med tips og råd innenfor:

 • Eiendomsutvikling
 • Investeringer i næringseiendom
 • PropTech
 • Næringsmegling
 • Leietakertilfredshet
 • Energi- og miljø
 • Valg av kontorlokaler
 • Forvaltning av næringseiendom

Naviger til Malling & Co sitt digitale kunnskaps-bibliotek

Få nyheter fra Malling rett i innboksen!