Hopp til innhold
  1. Malling.no/
  2. Aktuelt/
  3. Norges fremste PropTech-ekspert om teknologi i næringseiendom; – Det er mye gimmick å styre unna

Norges fremste PropTech-ekspert om teknologi i næringseiendom; – Det er mye gimmick å styre unna

Marianne har jobbet som markedssjef i Malling & Co siden 2010. Hun er glødende opptatt av merkevarebygging basert på samspillet mellom markedsføring, CRM og ny teknologi. Marianne har over 20 års erfaring med markedsføring av næringseiendom men er utdannet profesjonell dykker og er verdens første kvinnelige metningsdykker. Når hun ikke tenker på markedsføring, er hun engasjert i byutvikling, ny teknologi og kultur.
Skrevet av Marianne Johannessen
21. Okt 2020

Marianne har jobbet som markedssjef i Malling & Co siden 2010. Hun er glødende opptatt av merkevarebygging basert på samspillet mellom markedsføring, CRM og ny teknologi. Marianne har over 20 års erfaring med markedsføring av næringseiendom men er utdannet profesjonell dykker og er verdens første kvinnelige metningsdykker. Når hun ikke tenker på markedsføring, er hun engasjert i byutvikling, ny teknologi og kultur.

Etter opprettelsen av Malling & Co Technology har Robert Skramstad jobbet med flere innovative løsninger for eiendomssektoren. Nå vil han at bygg og bruker skal samhandle for å oppnå helse- og miljøgevinster.

Robert-Skramstad-er-leder-for-Malling-&-Co-Technology-AS_web
Robert Skramstad leder Malling & Co Technology.

Daglig leder for Malling & Co Technology, Robert Skramstad, opplever massiv pågang fra start-ups, etablerte teknologibedrifter og gårdeiere.

– Interessen for hvordan teknologi kan føre til gevinster for eiere, brukere og driftere av næringsbygg har vært enorm, innleder Skramstad.

Han forteller at de beste PropTech-løsningene kommer ved å kombinere kompetanse om teknologiske muligheter med erfaring fra forvaltning og drift av næringseiendom.

– Ofte mangler teknologibedriftene innsikt om utfordringene leietakere, gårdeiere og forvaltere opplever i hverdagen. På samme måte mangler disse kjennskap til de teknologiske mulighetene. Min rolle er å forene disse hensynene for å skape konkrete og målbare gevinster for kunder av Eiendomshuset Malling & Co, forklarer Skramstad.

Han har i løpet av det siste året vært mentor for en rekke start-ups innen PropTech, testet store teknologi-satsninger før lansering og delt innsikt på flere store konferanser.

– Jeg er opptatt av å være tett på utviklingen og å være "hands on". Jeg vil aldri anbefale noe jeg ikke har inngående kjennskap til. Det er mye "gimmick" man må styre unna, sier Skramstad. 

Les: Luftig norsk verdensnyhet - egne lokaler var testlab da Malling & Co fikk klekket ut en ny dimensjon for bruk av tingenes internett for eiendomsforvaltning.

Teknologi som hjelper leietakere til å ta riktige valg for helse og miljø

Skramstad opplever at leietakere har stadig større forventninger til teknologi i kontorbygg. Han er sikker på at trenden vil akselerere i årene fremover.

– Fremover vil det stilles nye krav til hvordan et næringsbygg samhandler med brukerne av bygget. Å møte disse kravene er noe av det mest givende jeg arbeider med. Målet er å skape teknologiske løsninger som motiverer brukere til å ta de riktige valgene for helse og miljø, forteller Skramstad.

Han arbeider som strategisk rådgiver for flere nyskapende nybygg prosjekter, blant annet Asker Green Hub som utvikles av Ferd Eiendom og Urtekvartalet i regi av Eiendomsspar.

Skramstad eksemplifiserer:

– Vi har flere prosjekter nå, hvor teknologi i bygg skal motivere bedrifter og ansatte til oppnå helse- og miljøgevinster. Det være seg å redusere matsvinn, øke bruken av sykkel, løsninger for å kunne måle hvor mye ansatte forbrenner på treningsrommet, eller det kan være å ta heisen nedover og velge trappene på vei opp i bygget. Når heisen går nedover produserer heisen mer strøm enn den forbruker, sier Skramstad.

Lederen for Malling & Co Technology forklarer at det blir særs viktig å gi konkrete og forståelige tilbakemeldinger.

– Vi vil for eksempel ikke gi beskjed om at ved å skru ned temperaturen sparer man så og så mange kilowatt. Vi sier heller at ved å skru ned varmen, sparte bygget en energimengde som tilsvarer at alle ansatte kan høre på musikk i 5 timer. Forståelige eksempler er avgjørende for å skape atferds endring, sier Skramstad.

Små valg som gir helse- og miljøgevinster 

Han har også troen på at ved å trigge konkurranseinstinktet blant leietakerne blomstrer motivasjonen for å ta de små hverdagslige valgene som leder til bedre helse, miljøgevinster og som skaper samhold blant leietakere i næringsbygg.

– For å motivere ansatte til å ta de riktige valgene for helse og miljø, kan vi for eksempel lage oversikter over hvilke bedrifter som er flinkest til å sykle til jobben eller å bruke treningssenteret i bygget. Det er også mulig å skape konkurranser om hvem som sykler fortest på en viss strekning på vei til jobb ved hjelp av treningsappen Strava, eller måle hvem som kaster minst mat, eksemplifiserer Skramstad.

Teknologieksperten mener slike løsninger vil føre til en vinn-vinn-situasjon for gårdeiere, selskapene og brukerne av bygget.

– Tiltakene kan bidra til bedre helse, som gir mindre sykefravær og økt livskvalitet. Kutt i unødig energiforbruk og bedre trivsel på arbeidsplassen gir lavere kostnader, mindre personalgjennomtrekk og langvarige leieforhold. Brukermedvirkning fra leietakerne blir helt sentralt i dette.

Skramstad ser for seg at dataene kan brukes i interne bærekrafts-rapporteringer, og påpeker at det er også mulig å få til disse tingene i eksisterende bygg.

– Fordelen med å innføre teknologi i eksisterende bygg er at det ofte foreligger undersøkelser og data som avdekker hvor skoen trykker. På hvilke områder er leietakerne minst fornøyd? Har bygget et stort energiforbruk sett opp mot sammenlignbare bygg? Hvor får man mest igjen for pengene? Dette blir da sentrale spørsmål, sier Skramstad, som i dag arbeider med å innføre nye teknologiske løsninger på flere av Oslo Pensjonsforsikrings eiendommer.

Det være seg intelligent kameraovervåkning som reduserer behov for vektertjenester, løsninger som leder frem til et bredere og bedre beslutningsgrunnlag, samt teknologi som gjør det enklere å behovsstyre eiendommen.

I videoen nedenfor forklarer teknisk direktør, Albregt Moltumyr, hvordan smarte heiser, behovsstyrt renhold og intelligent kameraovervåkning gir bedre service og reduserer kostnader:

New Call-to-action

Les: Ullevål stadion satser på kunstig intelligens

Samarbeider tett med start-ups og større proptech satsinger

Lederen for teknologidivisjonen i Malling & Co tester alle løsninger grundig før han kommer med anbefalinger:

– Akkurat nå tester vi en stasjon for febertesting med håndsprit og en sikkerhetsløsning for adgangskontroll, sier Skramstad som nylig deltok på Estate-konferansen 15. oktober om Eiendomsforvaltning i 2020.

Her delte han råd om hvordan gårdeiere og eiendomsforvaltere kan ta kunnskapsbaserte valg basert på sensorikk og om hvordan Eiendomshuset Malling & Co har redusert kostnader på flere eiendommer ved hjelp av teknologi. 

I videoen nedenfor deler Skramstad sitt beste tips til de som vurderer teknologiinvesteringer.

New Call-to-action

Les også: Datadreven innsikt gir våre kunder konkurransefortrinn

Ønsker du å komme i kontakt med Robert Skramstad? 

Send e-post til robert.skramstad@malling.no 

BESØK VÅRT DIGITALE KUNNSKAPS-BIBLIOTEK 

Her finner du e-bøker med tips og råd innenfor:

  • Eiendomsutvikling
  • Investeringer i næringseiendom
  • Proptech
  • Leietakertilfredshet
  • Analyser og verdivurderinger
  • Energi- og miljø
  • Valg av kontorlokaler

eboker_samlet_web2

Få nyheter fra Malling rett i innboksen!