Hopp til innhold
  1. Malling.no/
  2. Aktuelt/
  3. Halverte kostnadene for leietaker som ønsket seg ut av leieforholdet

Halverte kostnadene for leietaker som ønsket seg ut av leieforholdet

Marianne har jobbet som markedssjef i Malling & Co siden 2010. Hun er glødende opptatt av merkevarebygging basert på samspillet mellom markedsføring, CRM og ny teknologi. Marianne har over 20 års erfaring med markedsføring av næringseiendom men er utdannet profesjonell dykker og er verdens første kvinnelige metningsdykker. Når hun ikke tenker på markedsføring, er hun engasjert i byutvikling, ny teknologi og kultur.
Skrevet av Marianne Johannessen
6. Mai 2021

Marianne har jobbet som markedssjef i Malling & Co siden 2010. Hun er glødende opptatt av merkevarebygging basert på samspillet mellom markedsføring, CRM og ny teknologi. Marianne har over 20 års erfaring med markedsføring av næringseiendom men er utdannet profesjonell dykker og er verdens første kvinnelige metningsdykker. Når hun ikke tenker på markedsføring, er hun engasjert i byutvikling, ny teknologi og kultur.

Malling & Co Næringsmegling løste nylig et komplisert megleroppdrag for Høyskolen Kristiania.

Høyskolen Kristiania samlokaliserer i disse dager sitt utdanningstilbud innen kunst, design og media i Urtegata 9 og Christian Kroghs gate 32. En del av undervisningen foregikk tidligere i Westerdals-bygget med adresse Vulkan 19. Her hadde høyskolen tegnet en leiekontrakt som gikk helt frem til 2026, noe som bydde på utfordringer for samlokaliseringen.

– Vi engasjerte Malling & Co Næringsmegling for å bistå oss med å komme ut av leiekontrakten på best mulig vis, innleder eiendoms- og innkjøpsdirektør i Høyskolen Kristiania, Rune Laberg.

Vulkan_web2

Et annerledes oppdrag

Det er næringsmeglerne Ole Ottesen og Lars Simen Paulgaard som har jobbet på prosjektet. Ottesen forklarer at dette er et annerledes oppdrag.

Ole Ottesen (3)

Ole Ottesen 

– Det er ikke så ofte hovedmålet er å få en aktør fristilt fra en kontrakt, og dette er en spesiell case fordi bygget er nokså stort, 4.300 kvadratmeter, og spesialtilpasset for utdanningsformål. For å lykkes med oppdraget var det viktig å få flere aktører fornøyde – Høyskolen Kristiania, gårdeier Aberdeen og en ny leietaker som kunne overta bygget.

Det ble opprettet en egen hjemmeside for å markedsføre eiendommen og næringsmeglerne oppsøkte en rekke aktører som kunne være aktuelle leietakere.

Vulkan19

Skjermdump av byggets nettside.

– I innledende fase hadde vi også tett dialog med vår egen analyseavdelingen. De har god innsikt i markedet, og holder oversikten over når leiekontrakter løper ut, legger Ottesen til.

Næringsmeglerne forteller at det var god interesse for eiendommen, og at Malling & Co kom langt i forhandlingene med tre aktører.

– Sammen med Høyskolen Kristiania presenterte vi tre mulige løsningsforslag med ulike leietakere for gårdeier. Det lå mye hardt arbeid bak dette, men det var helt avgjørende å presentere et forslag som møtte gårdeiers behov, sier Paulgaard. 

Lars Simen Paulgaard-1

Lars Simen Paulgaard leide ut over 18.000 kvadratmeter næringseiendom i 2020 hvor 13.700 kvadratmeter var innenfor retail-segmentet.

– Vi hadde kommet langt i prosessen med de tre aktørene - på kontrakts nivå, presiserer han. 

Les også: Leide ut 55.000 kvadratmeter

15 års leiekontrakt med Oslo kommune

Samtalene med gårdeier Aberdeen ledet frem til beslutningen om å forsøke å få en enighet med Utdanningsetaten i Oslo Kommune.

– Det er ikke vanlig at offentlige skoler inngår leiekontrakter med private selskaper. Derfor var vi også avhengig av at bystyret i Oslo godtok leieavtalen – noe som ble enstemmig vedtatt. Beliggenheten, størrelsen og fasilitetene passet godt med behovet, forteller Paulgaard som fulgte møtet i bystyret direkte over internett.

Leiekontrakten er for hele bygget og har en varighet på 15 år. Foss videregående skole flytter inn allerede i høst.

– At man klarte å megle frem en avtale med tre parter var helt klart en krevende prosess, men sluttresultatet her ble veldig bra for alle parter, sier Ottesen.

Han støttes av Laberg i Høyskolen Kristiania:

– Vi ble fristilt fra vår leiekontrakt og sparte halvparten av kostnadene vi hadde beregnet ved termineringen av kontrakten. Samtidig får Foss videregående skole gode lokaler og gårdeier Aberdeen har fått sikret en langsiktig leiekontrakt med Oslo kommune.

Rune_Laberg_Høyskolen_Kristiania_svart_hvitt2

Rune Laberg i Høyskolen Kristiania.

Nyttig med profesjonell megler bistand

Laberg forklarer at han engasjerte Malling & Co etter et godt samarbeid om Urtegata 9 der Fredrik Sommerfeldt og Ole Ottesen var næringsmeglere.

– Samarbeidet har vært veldig bra – Malling & Co har vært dyktige og profesjonelle i en krevende prosess. Suksessfaktorene har vært god meglerbistand og markedsføring, samtidig som bygget har en attraktiv beliggenhet, og at gårdeier har vært samarbeidsvillig.

Takket være positiv medvirkning fra berørte fagmiljøer i høyskolen var det mulig å fristille bygget i tide slik at nødvendige tilpasninger kommer på plass innen studiestart.

Næringsmeglerne i Malling & Co takker for samarbeidet.

– Vi vil takke Rune Laberg og Pål Nakken i Høyskolen Kristiania for tillitten, samt Utdanningsetaten i Oslo kommune og gårdeier Aberdeen for et godt samarbeid. Dette endte godt for alle parter.

Se videointervju med Lars Simen Paulgaard fra Estate Nyheter; "Venter brakåpning i restaurantmarkedet"

Les: Slik økte vi verdien på eiendommen med 290 millioner

Les: Nye leieinntekter med smartere bruk av kjøkkenarealer

Om Malling & Co Næringsmegling

Malling & Co Næringsmegling representerer et ledende miljø med erfarne næringsmeglere som arbeider hardt for at leieobjektets fulle potensial skal realiseres. Selskapets lokalkunnskap er orientert rundt byene Oslo, Drammen og Stavanger.
I samarbeid med vår egen analyseavdeling kartlegger vi lokalmarkedet systematisk ut i fra flere faktorer: konkurransesituasjon, leiepriser, leietakere, og leietakers behov. Dette gir oss mulighet til å jobbe med høy presisjon og løsningsgrad. Samtidig jobber vi tett med arkitekter, reklamebyrå og egne byggfaglige rådgivere for å skreddersy og synliggjøre de løsninger markedet til enhver tid etterspør.

Våre tjenester er utleie, fremleie og reforhandlinger med fokus på næringseiendom, næringslokaler og næringsbygg. Vi tilbyr strategisk rådgivning, herunder konseptualisering.

Klikk her for å ta kontakt med Malling & Co Næringsmegling.

BESØK OGSÅ VÅRT DIGITALE KUNNSKAPS-BIBLIOTEK 

Her finner du e-bøker med tips og råd innenfor:

  • Eiendomsutvikling
  • Investeringer i næringseiendom
  • PropTech
  • Forvaltning og leietakertilfredshet
  • Energi og miljø
  • Valg av kontorlokaler

Klikk her for å komme til vårt digitale kunnskaps-bibliotek.
Her finner du e-bøker om ulike temaer innen næringseiendom

Naviger til Malling & Co sitt digitale kunnskaps-bibliotek

Få nyheter fra Malling rett i innboksen!