Hopp til innhold
 1. Malling.no/
 2. Aktuelt/
 3. Nå reforhandles mange leieavtaler på næringslokaler. Slik blir du vinneren!

Nå reforhandles mange leieavtaler på næringslokaler. Slik blir du vinneren!

Esben har jobbet som forretningsutvikler hos Malling & Co siden 2018. Han har fingeren på pulsen i forhold til hvilke selskaper som er på flyttefot, og hva som tilbys av næringsareal. 
Esben har en bakgrunn fra Markedshøyskolen i Oslo, og kom til Malling & Co etter 5 år i forskjellige forretningsmiljøer i Danmark. Tross sin unge alder har han opparbeidet seg bred erfaring innen forretningsutvikling, vekst og salg. 
Etter å ha utviklet et foodtruck konsept i Danmark nøler han ikke med å fortelle om økologisk jordbruk, mat og røkeridrift.
Skrevet av Esben Aleksander Kolstad Olsen
7. Mar 2023

Esben har jobbet som forretningsutvikler hos Malling & Co siden 2018. Han har fingeren på pulsen i forhold til hvilke selskaper som er på flyttefot, og hva som tilbys av næringsareal. Esben har en bakgrunn fra Markedshøyskolen i Oslo, og kom til Malling & Co etter 5 år i forskjellige forretningsmiljøer i Danmark. Tross sin unge alder har han opparbeidet seg bred erfaring innen forretningsutvikling, vekst og salg. Etter å ha utviklet et foodtruck konsept i Danmark nøler han ikke med å fortelle om økologisk jordbruk, mat og røkeridrift.Malling & CO Leietakerrådgivning

Når det er grå skyer på horisonten, går flere leietakere til forhandlingsbordet. Vårt råd er klart. Ikke godta fem nye år til markedsvilkår, men vær klar over hvilken makt du som leietaker sitter på i en reforhandling med gårdeier. I denne artikkelen gir vi deg fem grunner til at du alltid bør forhandle og tre tips som gjør deg til vinneren i forhandlingen.

Fem grunner til at du alltid bør forhandle

Er du klar over hvor verdifull du som leietaker er for gårdeier? Sannheten er at det er mye billigere å beholde deg enn å finne en ny. Så ikke bare flytt utløpstidspunktet for leieavtalen din. Utnytt den fantastiske muligheten en reforhandling gir deg til å spare penger, øke trivselen, og ikke minst bunnlinja. 

Her er fem grunner til at du alltid bør forhandle:

 1. Lavere leiekostnader: Ved å forhandle kan du sikre en lavere leiepris per kvadratmeter eller oppnå andre fradrag som kan spare deg for mye penger på sikt.

 2. Bedre vilkår: Du kan også sikre mer fleksible opsjoner på fornyelse av leie, lengre leieperioder eller gunstige avtaler for vedlikehold og reparasjoner.

 3. Utbedringer: Hvis du forhandler med gårdeier, kan du noen ganger få dem med på å gjøre utbedringer i lokalene, som energieffektivisering, ny rominndeling, bedre belysning, tepper eller et nytt strøk maling.

 4. Bedre relasjoner: Det å forhandle med gårdeier er med på å bygge en sterkere relasjon, noe som kan være nyttig hvis du møter på utfordringer eller uenigheter nedover veien.

 5. Bedre innsikt: Sist, men ikke minst, skaffer du deg verdifull innsikt i gårdeiers prioriteringer og hva de er villige til å gjøre for å beholde deg som leietaker – noe som vil være verdifult i fremtidige forhandlinger.

NB: En forhandling bør alltid ha to vinnere, men noen ganger har den bare en vinner. Husk at gårdeier har svart belte i forhandling. Du bør derfor smi argumentene dine godt før du møter opp. Er du en urutinert forhandler, vurder å ta med deg en erfaren kollega eller en profesjonell leietakerådgiver. Gevinsten i en slik investering kan være betydelig!

Les også: Derfor bør du ikke forhandle ny leieavtale selv

Fem tips til reforhandlingen av leieavtalen

Du bør starte arbeidet i god tid før du setter deg ved forhandlingsbordet. Det er mange faktorer som vil påvirke utfallet av reforhandlingen din, men her fem av våre beste tips: 

 1. Gjør deg kjent med detaljene i leieavtalen: Mange ledere vi snakker med vet ikke om de har en opsjonsavtale eller når opsjonsfristen går ut. De vet ikke om de har opsjon på markedsmessig leie eller om dagens leie blir videreført. De vet heller ikke hvilket tilbakestillingsansvar de har. Kanskje forrige CFO inngikk avtalen for syv år siden, og siden har ting bare ruslet og gått. Det kan bli en dyr forglemmelse og strippe deg for makt og troverdighet i reforhandlingen.

 2. Begynn tidlig og skaff deg en god forhandlingsposisjon: Avklar behovene deres minst 12 måneder før opsjonsfristen løper ut. Kartlegg hvilke behov dere har de neste fem årene og hvordan eksisterende lokaler kan løse det. Skaff deg også noen alternativer på hånden. Husk at det gjerne tar 6 måneder for ny gårdeier å tilpasse lokalene til deg.

 3. Trykk på gårdeierens “vondter”: Gårdeier har vært i mange forhandlinger før, så lære deg spillet. Gårdeier vil argumentere for en så høy markedsleie som mulig, men du kan få ned kvadratmeterprisen ved å peke på elefanten i rommet: Det er veldig dyrt å finne en ny leietaker. De må bruke penger på markedsføring, bruke en megler og tilpasse lokalene til nye leietaker.

 4. Forhandle om mer enn bare leieprisen: Strømprisene har gått i taket det siste året. Kan du få gårdeier til å ta mer ansvar for energieffektivisering i den nye leieperioden? Installere smarte løsninger i bygget? Bygge om til de nye arbeidsformene etter pandemien? Kan du få bedre bærekraftsrapporter? Hva med tilbakestillingsansvaret? Risikerer du å måtte legge ut for ti års slitasje, eller kan du forhandle et nytt nullpunkt?

 5. Gjør matteleksen din: I en forhandling skal du legge fram fakta og ikke følelser. Vis gårdeier regnestykket på hva det koster dem å la deg gå uten bedre vilkår. De vet dette, men det er viktig at de forstår at du forstår. 

Les også: 3 forhold du bør ta hensyn til når du skal bytte kontorlokaler

Vær en av forhandlingens to vinnere! 

Det å reforhandle leieavtalen er en av de viktigste oppgavene til en CFO eller toppleder. Mye kan gå galt, og store pengesummer står på spill. Følger du disse rådene vil du garantert gå sterkere inn i en reforhandling av leieavtalen med gårdeier, og forhåpentligvis være en av to vinnere. 

PS: 30 minutter som kan spare deg for store summer. I en begrenset periode tilbyr vi nå en gratis konsultasjon med en av våre leietakerrådgivere. De er eksperter på reforhandlinger og kan hjelpe deg å hente ut det brede spekteret av forhandlingsgevinster. Kontakt oss her!

New Call-to-action

 

MALLING & CO LEIETAKERRÅDGIVNING

Malling-Leietakerrådgivning-Gruppebilde

Malling & Co Leietakerrådgivning bistår leietakere i alt fra å søke etter egnede lokaler, forhandle og reforhandle betingelser i leiekontrakt til å følge opp det byggetekniske når lokalene tilpasses bedriftens ønsker og behov. I tillegg tilbyr vi eiendomsfaglige vurderinger av større leieporteføljer, utvikling av skreddersydde arbeidsplasskonsepter, strategisk rådgivning, og prosjektledelse når lokaler skal tilpasses leietaker. 

Våre rådgivere har som målsetning å sikre våre kunder mest mulig egnede lokaler til de beste kommersielle, tekniske og juridiske vilkår, og sikre at leietaker får mest mulig verdi ut av arealene de disponerer. Godt støttet av vår analyseavdeling, har vi til enhver tid god oversikt over hvilke lokaler som er tilgjengelig i markedet og hva som er en riktig markedspris.

» Les mer om vår avdeling her

» KONTAKT OSS FOR EN GRATIS KONSULTASJON

» BESØK VÅRT DIGITALE KUNNSKAPS-BIBLIOTEK

Her finner du e-bøker med tips og råd innenfor:

 • Eiendomsutvikling
 • Investeringer i næringseiendom
 • Proptech
 • Leietakertilfredshet
 • Analyser og verdivurderinger
 • Energi- og miljø
 • Valg av kontorlokaler

Få nyheter fra Malling rett i innboksen!