Hopp til innhold
  1. Malling.no/
  2. Aktuelt/
  3. Nå får leiemarkedet hjelp til grønnere valg

Nå får leiemarkedet hjelp til grønnere valg

Marianne har jobbet som markedssjef i Malling & Co siden 2010. Hun er glødende opptatt av merkevarebygging basert på samspillet mellom markedsføring, CRM og ny teknologi. Marianne har over 20 års erfaring med markedsføring av næringseiendom men er utdannet profesjonell dykker og er verdens første kvinnelige metningsdykker. Når hun ikke tenker på markedsføring, er hun engasjert i byutvikling, ny teknologi og kultur.
Skrevet av Marianne Johannessen
29. Sep 2020

Marianne har jobbet som markedssjef i Malling & Co siden 2010. Hun er glødende opptatt av merkevarebygging basert på samspillet mellom markedsføring, CRM og ny teknologi. Marianne har over 20 års erfaring med markedsføring av næringseiendom men er utdannet profesjonell dykker og er verdens første kvinnelige metningsdykker. Når hun ikke tenker på markedsføring, er hun engasjert i byutvikling, ny teknologi og kultur.Leietakere blir stadig mer opptatt av bærekraft, men sliter med å stille de riktige kravene. Nå kommer kunnskapspakken som hjelper næringsmegler, utleier og leietaker til å bli enige om hva bærekraftige leiearealer er.


På høstkonferansen for næringsmeglere lanserer Grønn Byggallianse en fersk kunnskapspakke om bærekraftig kontorleie. Arbeidet er gjort i samarbeid med Enova og med innspill fra sentrale næringsmeglere og Norsk Eiendom.

– Totalombygging for hver ny leietaker er ikke bærekraftig og passer ikke for leietakere eller utleiere som er opptatt av miljø og klima. Samtidig syns mange det er krevende å vite hva man bør etterspørre av kvaliteter og dokumentasjon ved leie, sier daglig leder i Grønn Byggallianse Katharina Th. Bramslev.

Med den nye kunnskapspakken får markedet derfor etterlengtet veiledning i å bestille lokaler som er bra for både helsen, miljøet og lommeboken. I kunnskapspakken vurderes også kostnader ved ulike kravsnivåer og BREEAM-krav i sammenheng med valgfrie spesifikke leietakerkrav.

– Leietakere har stor påvirkning på byggs energi- og klimafotavtrykk. Vi ønsker at leietakere og utleiere sammen utnytter potensialet til å finne grønnere løsninger, og derfor støtter vi denne kunnskapspakken, sier seniorrådgiver i Enova Anders Solem.

mak-0258-3

Næringsmeglerne har vært tett involvert

Arbeidet er gjort i tett samarbeid med næringen. Malling & co, Cushman & Wakefield Realkapital, Akershus Eiendom,  CBRE, Forum for Næringsmeglere, Norsk Eiendom og Digitaliseringsdirektoratet har gitt innspill.

–Utvikling av bærekraftige bygg starter med kravene leietakerne stiller til byggene de skal være i. Bransjen har frem til i dag slitt med å finne felles referanser og et egnet rammeverk for definisjon av miljøkrav og bærekraft. Denne kunnskapspakken vil bidra til at vi blir bedre rådgivere for våre kunder innenfor dette komplekse temaet og i større grad kan bidra til at leietakerne stiller gjennomtenkte krav til utviklere og utleiere. Innsatsen med å få ned klimaavtrykket og mengden avfall fra næringseiendom, krever en felles innsats som alle må bidra til, og denne kunnskapspakken vil være et viktig skritt i riktig retning for hele næringen, sier Nora Benedicte Brinchmann partner og senior rådgiver i Malling & Co Leietakerrådgivning.

Med miljøstyringssystemet BREEAM NOR og BREEAM In-Use har bransjen fått nyttige referanser for hvordan realisere bærekraft i både design- og byggefasen samt i driftsfasen. Leietaker er en viktig pådriver for å redusere klimaavtrykket fra byggsektoren, og vi tror denne kunnskapspakken vil representere et løft for hele verdikjeden, sier Stein Randby, leder av Malling & Co energi og miljø og styremedlem i Grønn Byggallianse.

LES OGSÅ: NY VEILEDER DEFINERER BESTE PRAKSIS FOR SØKEPROSESSER

LES OGSÅ:


Hjelp til både store og små leietakere

Kunnskapspakken inneholder en veileder som kan benyttes ved søk etter og for å gi tilbud på bærekraftige arealer. I tillegg inneholder den funksjons- og dokumentasjonskrav i klipp-og-limformat som meglerne kan velge å bruke i sine skreddersydde kravspesifikasjoner.

Små leietakere som søker nye lokaler uten hjelp av megler vil dessuten finne en standard kravspesifikasjon for leie av mindre kontorarealer.

– Det må bli enklere å ta grønne valg. Særlig leietakerskifter, hvor ny leietaker ønsker ny stil eller en endret utforming av lokalene, har vært et hodebry for utleiere for å oppnå bærekraft ved ominnredning og tilpassing av lokalene. Denne kunnskapspakken gir konkrete og praktiske råd som vil gjøre det enklere for leietaker og utleier å nå sine miljøambisjoner, sier adm. dir. i bransjeforeningen Norsk Eiendom, Tone Tellevik Dahl.


Lager kurs for meglere

Grønn Byggallianse vil utover høsten tilby kurs i bruk av kunnskapspakken, i
samarbeid med Forum for Næringsmeglere. Målgruppen er både byggeiere og næringsmeglere, for å bidra til gode leieprosesser basert på felles kunnskap om hva som er bra for både leietakere og miljøet.

Klar for å komme i gang? Finn kunnskapspakken her

Denne artikkelen er basert på en pressemelding fra Grønn Byggallianse

Få nyheter fra Malling rett i innboksen!