Hopp til innhold
  1. Malling.no/
  2. Blogg/
  3. Nye leieinntekter med smartere bruk av kjøkkenarealer

Nye leieinntekter med smartere bruk av kjøkkenarealer

Marianne har jobbet som markedssjef i Malling & Co siden 2010. Hun er glødende opptatt av merkevarebygging basert på samspillet mellom markedsføring, CRM og ny teknologi. Marianne har over 20 års erfaring med markedsføring av næringseiendom men er utdannet profesjonell dykker og er verdens første kvinnelige metningsdykker. Når hun ikke tenker på markedsføring, er hun engasjert i byutvikling, ny teknologi og kultur.
Skrevet av Marianne Johannessen
17. Feb 2021

Marianne har jobbet som markedssjef i Malling & Co siden 2010. Hun er glødende opptatt av merkevarebygging basert på samspillet mellom markedsføring, CRM og ny teknologi. Marianne har over 20 års erfaring med markedsføring av næringseiendom men er utdannet profesjonell dykker og er verdens første kvinnelige metningsdykker. Når hun ikke tenker på markedsføring, er hun engasjert i byutvikling, ny teknologi og kultur.

Store deler av døgnet står næringseiendom mer eller mindre tomme. Nå tester Malling & Co, Oslo Pensjonsforsikring og Watrium ut «spøkelseskjøkken» for å utnytte arealer på en bedre måte.

Spøkelseskjøkken (Ghost Kitchen) beskriver en ny type forretningsmodell for restaurantbransjen. Restaurantene tilbyr kun take-away gjennom apper som Wolt og Foodora. Det er ikke mulig å spise i de virtuelle restaurantene. Maten tilberedes og pakkes på kjøkken som vanligvis ville stått tomme.

Konseptet har fått stor medfart i utlandet og testes nå i Norge av oppstartsselskapet To Ghost. Selskapet bruker blant annet kjøkkenarealer i Dronning Eufemias gate 6B som forvaltes av Eiendomshuset Malling & Co på vegne av Watrium.

Sa opp jobben og åpnet virtuell restaurant

Bak selskapet To Ghost står Frøya Hetzel og Kristine Bakk som har fått med seg investor og restaurant-gründer Eric Christian King, investor Nils Erik Høver, TheFactory og 4Service.

Froya_Kristine_To_Ghost_web2

Frøya Hetzel og Kristine Bakk.

– Da koronapandemien traff Norge sa vi opp jobbene våre og satset alt på å utvikle selskapet To Ghost. For oss var det innlysende at nordmenn ville bestille bøttevis med take away i tiden fremover. Det var som om universet ga oss et tegn på at det er nå eller aldri. Fra vi sa opp jobbene våre gikk det en drøy måned før den første virtuelle restauranten åpnet, sier Kristine Bakk.

Ideen går altså ut på å bruke kjøkken i næringsbygg som normalt ville stått tomme, såkalte «spøkelseskjøkken», for å tilberede take-away mat.

– Alt som tilberedes vet vi skal fraktes. Det gjør at vi kan gjøre kloke valg knyttet til meny, råvarer og ikke minst emballasje. Potensialet for konseptet er enormt, mener Bakk.

Hun støttes av lederen for Malling & Co Technology, Robert Skramstad:

– To Ghost tar tak i en utfordring eiendomsbransjen har slitt med lenge; Hvordan kan man bruke eksisterende arealer på en smartere måte?, spør Skramstad retorisk.

– Kantinekjøkken er både dyrt å bygge og står ledig store deler av døgnet. Tanken er at konseptet skal tilføre gårdeiere nye inntektsstrømmer og forbedre tilbudet i bygget til leietakere gjennom overtidsmat, sier Skramstad.

Robert-Skramstad-er-leder-for-Malling-&-Co-Technology-AS_web
Robert Skramstad leder Malling & Co Technology.

Malling & Co Technology arbeider for å styrke lønnsomheten i næringseiendom gjennom å ta i bruk ny teknologi i hele næringskjeden.

– Vi jobber med etablerte aktører, oppstartsselskaper og innovasjonsselskaper for å forbedre flere sider av næringseiendom. Alt fra utleieprosesser, til arealutnyttelse, drift og bespisningskonsepter. Målet er å tilføre gårdeiere og leietakere målbare gevinster, forklarer Skramstad.

Nå skal To Ghost starte opp en ny virtuell restaurant i Sørkedalsveien 8 som eies av Oslo Pensjonsforsikring og forvaltes av Malling & Co.

– Lanseringen har gått over all forventing. På under ett år bikket vi en million i omsetning. Totalt mottok vi 3.500 bestillinger i 2020. Nå forbereder vi oss på å starte enda et pilotprosjekt i Sørkedalsveien 8 på Majorstuen, sier Bakk.

Les også: Skramstad om PropTech; – Det er mye gimmick å styre unna

New Call-to-action

Ble kjent gjennom start-up program

Teknologientusiast Skramstad forklarer at han først ble kjent med To Ghost gjennom start-up akselerator programmet The Factory. Her har Skramstad vært mentor for flere oppstartsselskaper som søker å finne nyskapende løsninger for næringseiendom.

– For oss har samarbeidet med Robert vært veldig nyttig fordi han forstår næringseiendom, gårdeiere og leietakere godt. Det har gitt oss gode innspill og en bedre forståelse for vanlige problemstillinger i bransjen, sier Bakk.

Skramstad forklarer at det er viktig for Eiendomshuset Malling & Co å følge med på nye teknologiske løsninger som styrker verdien til næringseiendom.

– Kunder av eiendomshuset kan være trygge på at vi tester nye løsninger og er oppdatert på ny teknologi som gir gevinster for gårdeiere og leietakere. At vi kan bidra med kunnskap om næringseiendom til oppstartsselskaper tilfører både oss, gårdeiere, leietakere og selskapene verdi, sier Skramstad og skryter av Oslo Pensjonsforsikring og Watrium:

– Dette er fremoverlente gårdeiere som ønsker å teste nyskapende løsninger. Vi er helt avhengig av slike eiere for å kunne forbedre forvaltningen og arealutnyttelsen, sier Skramstad.

Les også: Ullevaal stadion satser på kunstig intelligens

Glede og panikk

De to kvinnelige gründerne bak To Ghost, Hetzel og Bakk, sto selv for matlagingen da den første restauranten åpnet. Det har endret seg.

– Det var en god blanding av glede og panikk da den første bestillingen tikket inn. Vi har fått en mye større respekt for kokkeyrke, og er nå glad for å ha fått med oss fire profesjonelle kokker som kan stå for tilberedningen, og vi ansetter flere i disse dager, forklarer Bakk.

Froya_Kristine_To_Ghost_web

I tiden fremover skal To Ghost sanke erfaringer og skru forretningsmodellen.

– Vi er fortsatt i en tidlig pilot-fase, men ser helt tydelig at dette er et levedyktig konsept som gir verdi til gårdeiere i form av at areal ressursene brukes i større grad enn tidligere. Når leietakerne kommer tilbake til kontoret blir det spennende å få tilbakemeldinger på om overtidsmaten slår an, forklarer Bakk.

Matbildet_illustrasjon

Skramstad tror vi vil se flere løsninger som forbedrer arealutnyttelsen i næringsbygg fremover:

– Det er et tankekors at næringsbygg står tomme store deler av døgnet. Vi ønsker å teste nye løsninger som styrker lønnsomheten for næringseiendom, enten det handler om å behovsstyre driften eller å utnytte arealer på et mer lønnsomt vis. Om dette konseptet virkelig slår an kan det genere nye leieinntekter til gårdeiere i tiden fremover, avslutter Skramstad.

Klikk her for å komme i kontakt med Robert Skramstad.

Les også: Skramstad om PropTech; – Det er mye gimmick å styre unna

Les også: Tester sensorikk i egne lokaler

Les også: 4 tips for å lykkes med ny teknologi i næringseiendom

Les også: Ullevaal stadion satser på kunstig intelligens


BESØK OGSÅ VÅRT DIGITALE KUNNSKAPS-BIBLIOTEK 

Her finner du e-bøker med tips og råd innenfor:

  • Eiendomsutvikling
  • Investeringer i næringseiendom
  • PropTech
  • Forvaltning og leietakertilfredshet
  • Energi og miljø
  • Valg av kontorlokaler

Klikk her for å komme til vårt digitale kunnskaps-bibliotek.
Her finner du e-bøker om ulike temaer innen næringseiendom

New Call-to-action

Få nyheter fra Malling rett i innboksen!