- Malling.no/
- Blogg/
- Dette blir logistikkvinnerne i framtiden
Dette blir logistikkvinnerne i framtiden

I Malling tror vi på å levere kvalitetsinnhold som ikke bare informerer, men også inspirerer til refleksjon og diskusjon innenfor eiendomsbransjen. Derfor benytter vi oss av erfarne eksterne journalister, i tillegg til våre interne eksperter, til å produsere informativt, engasjerende og relevant innhold for deg som er interessert i eiendom. Vårt mål er å gi deg innsikt og perspektiver som hjelper deg i dine beslutninger.
– Det er ingen som virkelig har satset på å bli størst innen tredjepartslogistikk for netthandel i Norge ennå. Å bli best på håndtering av netthandel er en utfordring for markedet, sier sjef for industri og logistikk i Malling & Co, Knut Erik Olderkjær.
Nøkkelen ligger i automatiserte lagre, som håndterer mange typer varer raskere enn ved manuell plukking, slik det foregår på de fleste norske lager i dag.

– Aktøren som blir suverent best og raskest på denne type varehåndtering vil stikke av med «alle» kundene. Per nå er det ingen i Norge som kan sies å være best i klassen på tredjepartslogistikk, sier Olderkjær.
Fra kontorer til logistikk?
En undersøkelse fra OsloMet gjort våren 2022 viser at de fleste ønsker hjemmekontor selv om påbudet etter koronarestriksjonene ble opphevet. I gjennomsnitt ønsker folk å jobbe hjemmefra to dager i uka. Resultatene styrker dermed oppfattelsen om at hjemmekontoret er kommet for å bli.
Helt på tampen av 2021 bidro Malling & Co til en undersøkelse i regi av Eiendom Norge. Her svarte nesten 80 prosent av de spurte at deres bedrift gir anledning til å jobbe hjemmefra også etter pandemien.
Mange virksomheter har fått øynene opp for at de ikke nødvendigvis trenger fast kontorplass til alle sine ansatte. Det kan resultere i at det i løpet av få år kan være kontorlokaler som blir stående tomme og ubrukt sentralt i de større byene. Her kan det være muligheter for logistikkaktører, mener Olderkjær.
– Last mile logistics kommer til å vokse. Det blir mer og mer netthandel, særlig blant B2C. Det viktige er ikke virksomhetene som holder til i Oslo, det er menneskene som bor der. For de som jakter kunder i privatmarkedet, bør last mile logistics være attraktivt.
Det er trangt i byene, kombinert med nye forventninger fra kunder, vil det være hensiktsmessig med mindre logistikklokaler sentralt i byene.
Les også: Slik har vi arbeidet med et av nordens mest moderne logistikkbygg
– Man må tenke på tilgang og adkomst. Det er mye lettere å manøvrere mindre biler i Oslo enn store lastebiler. Det kommer stadig strengere miljøkrav som gjør at ikke hva som helst av transport slipper inn i indre bykjerne også.
– Om det blir stående mye tomme kontorlokaler sentralt i Oslo, kan det være en gullgruve for leverandører å se på muligheten til å gjøre dette om til små, sentrale logistikklokaler. Her er det mange ting som gulvkvalitet og reguleringer som kommer til å legge begrensninger på hva som er mulig, men det kan være noe for enkelte aktører å undersøke, sier Olderkjær.
Ikke gap over for mye
Det er eksempler på aktører som har prøvd seg på å utvide sitt tilbud til å også omfavne tredjepartslogistikk. Utfordringen er at de har forsøkt å favne for bredt, mener Olderkjær.
– Det er mildt sagt komplisert å lage et automatisert lager som kan håndtere alt fra bildekk til mobiltelefoner. For å bli best, må man våge å sette begrensninger for størrelse og vekt på varene lageret skal håndtere, for så å utvikle løsninger tilpasset de produktene. Å satse på én bransje eller nisje tror jeg er smart, sier Olderkjær.
Les også: Det mest bærekraftige man kan gjøre er å optimalisere det man allerede har
Det er for mange i dag som fortsatt regner på antall palleplasser for å finansiere et lagerbygg, mener Olderkjær. Han etterlyser noen som vil gå inn å revolusjonere bransjen.
– Varer kommer fortsatt inn manuelt, biler kjøres fortsatt manuelt, og varene plukkes fortsatt manuelt. Vi er langt unna helautomatiserte lagre hvor det bare jobber en vaktmester. De neste fem-ti årene vil det trolig komme aktører som begynner å spise av tredjepartssegmentet, og satse mer på automasjon enn andre, spår Olderkjær.
BESØK VÅRT DIGITALE KUNNSKAPS-BIBLIOTEK
Her finner du e-bøker med tips og råd innenfor:
- Eiendomsutvikling
- Investeringer i næringseiendom
- PropTech
- Næringsmegling
- Leietakertilfredshet
- Energi- og miljø
- Valg av kontorlokaler
- Forvaltning av næringseiendom