Hopp til innhold
 1. Malling.no/
 2. Aktuelt/
 3. Totalrenoverte ærverdig bygård på Egertorget til standard som er beliggenheten verdig
2-

Totalrenoverte ærverdig bygård på Egertorget til standard som er beliggenheten verdig

Marianne har jobbet som markedssjef i Malling & Co siden 2010. Hun er glødende opptatt av merkevarebygging basert på samspillet mellom markedsføring, CRM og ny teknologi. Marianne har over 20 års erfaring med markedsføring av næringseiendom men er utdannet profesjonell dykker og er verdens første kvinnelige metningsdykker. Når hun ikke tenker på markedsføring, er hun engasjert i byutvikling, ny teknologi og kultur.
Skrevet av Marianne Johannessen
7. Jan 2021

Marianne har jobbet som markedssjef i Malling & Co siden 2010. Hun er glødende opptatt av merkevarebygging basert på samspillet mellom markedsføring, CRM og ny teknologi. Marianne har over 20 års erfaring med markedsføring av næringseiendom men er utdannet profesjonell dykker og er verdens første kvinnelige metningsdykker. Når hun ikke tenker på markedsføring, er hun engasjert i byutvikling, ny teknologi og kultur.

David-Andersen-gården har gjennomgått omfattende renovering. Gamle cellekontor er erstattet med lekre, åpne flater og nye tekniske anlegg, samtidig som byggets historiske kvaliteter er ivaretatt.

På Karl Johans gates høyeste punkt ligger David-Andersen-gården, sentralt på Egertorget, rett bak Stortinget. Utenom Slottet og Grand Hotel er dette et av de mest synlige byggene på Karl Johan. Den praktfulle bygården i nybarokk stil er det første du ser når du kommer opp fra Stortinget t-banestasjon, og et blikkfang når man kommer opp Karl Johan fra Jernbanetorget.

Baker Samson har holdt til i bygget siden slutten av 1800-tallet, og er sammen med gullsmed David-Andersen en velkjent del av gatebildet. David-Andersen kjøpte gården i 1912, og den har vært i familiens eie siden.

4_fasade_4

17-
Leietakere i David-Andersen-gården har utsikt mot Karl Johans gate.

Viktig å investere i bygården for å følge med i tiden

Bjørn_David_Andersen_web

Bjørn David-Andersen

– Det var viktig for oss å gjøre betydelige investeringer i bygården for å følge med i tiden og sikre at gården er i en tilstand som sømmer seg beliggenheten, sier leder i styret for Karl Johans gate 20, Bjørn David-Andersen.

 

Sammen med de tre andre i styret, Morten Hødal, Øystein Henske Flatebø og Marianne Gjesvik Mancini, representerer han til sammen 23 eiere i den gamle, familieeide bygården som ligger i Oslos hjerte.

 

1_fasade_1

Ny eiendomsforvalter for å legge til rette for fremtiden

Styret for David-Andersen-gården valgte i 2013 å gå over til Eiendomshuset Malling & co som eiendomsforvalter både for økonomi og drift. Resultatet av et godt samarbeid gjennom syv år, er tilfredse leietakere i toppmoderne kontorlokaler, og betydelig økte leieinntekter.

– Vi hadde en forvalter som var et enkeltmannsforetak, og ønsket at ny forvalter skulle være et profesjonelt firma med god oversikt over markedet. Valget falt på Malling & Co etter en prosess hvor ti firmaer var inne og konkurrerte om avtalen, sier Bjørn David-Andersen.

I samarbeid med Malling & Co la de en strategi for å tilrettelegge bygården for fremtiden. Malling & Co la frem en mulighetsstudie som ble brukt som beslutningsgrunnlag, hvor også avdelingen for næringsmegling i Malling & Co bidro med prognoser for fremtidige leiepriser.

– Da vi engasjerte Malling & Co ønsket vi samtidig å oppgradere bygården. Lokalene var gamle, slitte og hadde behov for renovering. Derfor ønsket vi å få inn en mer allsidig forvalter, forteller David-Andersen.

Det var styret og eiernes ønske å beholde gården videre i familiens eie, øke verdien og leieinntektene. Det har de lyktes med.

Karl Johans gate 20 ble først oppført i to etasjer rundt 1840, men ble i løpet av 1800-tallet bygd på i høyden, slik at bygget i dag har fire etasjer. I løpet av 1800-tallet ble også fasaden endret til den nybarokke stilen vi ser i dag, med sirlige detaljer og små balkonger på hjørnene. I første etasje er det handelslokaler, hvor Samson, gullsmed David-Andersen og Way Nor holder til, mens det oppover i etasjene er hovedsakelig kontorlokaler. Gullsmed David Andersen har sin kontoravdeling i halvparten av 2. etasje.

Malling & Co Forvaltning ivaretar over 2,4 millioner kvadratmeter næringseiendom på vegne av norske og internasjonale eiere. Nylig lanserte vi en e-bok om hvordan vi som Norges største eiendomsforvalter skaper gode og langvarige leieforhold.

New Call-to-action

I e-boken kan du blant annet lese om:

 • Viktigheten av god eiendomsforvaltning og hvordan faget endrer seg
 • Konkrete råd for å sikre høy leietakertilfredshet
 • Hvordan Malling & Co arbeider med eiendomsforvaltning

Les også: Lanserer e-bok om forvaltning av næringseiendom

Ombygging i tråd med planer og budsjett

Styret tok i bruk bredden i Eiendomshuset Malling & Cos tjenestespekter, som dekker hele livssyklusen til en næringseiendom. I forbindelse med renoveringen har de stått for alt fra planlegging og prosjektering til utførelse.

Oppgraderingen innebar en totalrenovering av kontorlokalene, ny heis, fornying av alle tekniske anlegg, nytt ventilasjons- og kjøleanlegg, nytt elektrisk anlegg og nytt tak. Tiltakene har løftet bygget til en standard i samsvar med dagens krav. Det er viktig i et stadig mer profesjonelt og krevende leiemarked.

18-
Den nye glassheisen.

Samtidig er dette en gård med mye historie. For både gårdeierne og Malling & Co har det vært viktig å bevare historiske detaljer. Blant annet har arkitektoniske utsmykninger blitt mer synliggjort med en ny og elegant glassheis.

– Under ombyggingen har Malling & Co fulgt både fremdriftsplanen og budsjettet, til tross for en del uventede strukturelle overraskelser og tilleggsønsker fra leieboere underveis. Fornyingen har gitt økonomisk uttelling som står i samsvar med kostnadene, selv om vi per i dag ikke kjenner til om koronapandemien gir oss nye overraskelser, sier David-Andersen.

– Vi er meget godt fornøyde med samarbeidet med Malling & Co. Vi har blitt godt ivaretatt og fått god hjelp med løsninger til ombygging av lokalene, og til prosjektering og utførelse av ombyggingen, sier David-Andersen.

6-

Les: Vi lanserer digital plattform for smartere eiendomsforvaltning

Har satt ut alle deler av eiendomsforvaltningen til Malling & co

Renoveringen ble fullført i 2020, og nå bistår Malling & Co med økonomisk-, teknisk- og leietakerforvaltning.

– De håndterer leietakerne godt, og samarbeidet mellom styret og Malling & Cos forvaltere og andre ansatte er meget bra. Vi synes at styrets ønske om å skifte fra en ensom forvalter til et større firma har stått til forventningene, sier han.

Magnus Andersen er eiendomssjef for Karl Johans gate 20 hos Malling & Co, og sier dette er et av de mest spennende prosjektene han har jobbet med.

– I Karl Johans gate 20 har vi lykkes med å smelte sammen nærmere 200 års historie i topp moderne kontorlokaler med historisk preg, samtidig som det tekniske er totalt oppgradert. Dette har økt verdien på eiendommen og leieinntektene deretter. Dette er en familieeid bygård med et dyktig styre som utfordrer oss. Derfor er det gøy at et godt samarbeid har gitt de resultatene både vi og kunden var på jakt etter, sier eiendomssjefen.

 

Last ned fersk e-bok om forvaltning fra Malling & Co

New Call-to-action

I e-boken kan du blant annet lese om:

 • Viktigheten av god eiendomsforvaltning og hvordan faget endrer seg
 • Konkrete råd for å sikre høy leietakertilfredshet
 • Hvordan Malling & Co arbeider med eiendomsforvaltning

BESØK VÅRT DIGITALE KUNNSKAPS-BIBLIOTEK 

Her finner du e-bøker med tips og råd innenfor:

 • Eiendomsutvikling
 • Investeringer i næringseiendom
 • PropTech
 • Leietakertilfredshet
 • Energi- og miljø
 • Valg av kontorlokaler

Naviger til Malling & Co sitt digitale kunnskaps-bibliotek

Få nyheter fra Malling rett i innboksen!