Hopp til innhold
  1. Malling.no/
  2. Aktuelt/
  3. Hvorfor fortsetter vi å kaste, når alle helst vil ombruke?

Hvorfor fortsetter vi å kaste, når alle helst vil ombruke?

Marianne har jobbet som markedssjef i Malling & Co siden 2010. Hun er glødende opptatt av merkevarebygging basert på samspillet mellom markedsføring, CRM og ny teknologi. Marianne har over 20 års erfaring med markedsføring av næringseiendom men er utdannet profesjonell dykker og er verdens første kvinnelige metningsdykker. Når hun ikke tenker på markedsføring, er hun engasjert i byutvikling, ny teknologi og kultur.
Skrevet av Marianne Johannessen
13. Aug 2024

Marianne har jobbet som markedssjef i Malling & Co siden 2010. Hun er glødende opptatt av merkevarebygging basert på samspillet mellom markedsføring, CRM og ny teknologi. Marianne har over 20 års erfaring med markedsføring av næringseiendom men er utdannet profesjonell dykker og er verdens første kvinnelige metningsdykker. Når hun ikke tenker på markedsføring, er hun engasjert i byutvikling, ny teknologi og kultur.

Leietakertilpasninger. Begrepet innebærer ofte en storstilt ombygging og skroting av fullt brukbare materialer og fast inventar når en ny leietaker skal flytte inn. Hvorfor er det slik, når «bærekraft» har blitt førende for alle selskaper med respekt for seg selv?

– Vi har snakket om dette i årevis og alle vil, men fortsatt er det svært få rehabiliteringsprosjekter som lykkes særlig godt med ombruk av fast inventar og bygningsmaterialer. Vesentlig ombruk er fortsatt forbeholdt de mest ambisiøse miljøprosjektene, sier seniorrådgiver og partner i Malling & Co Leietakerrådgivning, Nora Brinchmann.

mak-0258-3Nora Brinchmann

Settes på dagsorden på Arendalsuka

Spørsmålet er svært aktuelt og settes derfor på dagsorden under Arendalsuka, landets største demokratiske møteplass for politikere, næringsliv og organisasjoner. I midten av august er derfor Nora Brinchmann fra Malling & Co Leietakerrådgivning å finne i sørlandsbyen. Her deltar hun på seminaret: «Er det ambisjonene det står på? Veien til sirkulære leieforhold i bygg.»
– Ombruk i forbindelse med rehabilitering av kontorbygg er en krevende øvelse som dessverre møter mange hindringer underveis og resultatet ender ofte opp med å bli noe helt annet enn ambisjonene. Utfordringene tårner seg ofte opp når krav til funksjon, estetikk, garantier, drift, logistikk, økonomi og fremdrift kommer på bordet. Mange gir opp på veien, sier Brinchmann.
Utfordringens kompleksitet gjør også at ansvaret blir fragmentert og partene ender ofte opp med å peke på hverandre. Brinchmann mener derfor at en samlet bransje med både leietakere, rådgivere, entreprenører, meglere, leverandører og produsenter, samt gårdeiere må ta sin del av skylden for at bransjen ikke har kommet lenger.
– Alle forstår og anerkjenner behovet for at bransjen må redusere sitt fotavtrykk og alle har selvsagt et individuelt ansvar for å ta de gode ombruksvalgene for det de selv kan påvirke, sier Brinchmann.

Gårdeierne må legge tydelige føringer

Hun mener likevel at én av aktørene i eiendomsmarkedet har større mulighet enn de andre til å pushe utviklingen i riktig retning.
– Gårdeierne. Det er til syvende og sist deres bygg alt dreier seg om. Skal vi få til mer sirkulære rehabiliteringsprosjekter, hvor mer av eksisterende materialer tas vare på eller brukte materialer hentes inn, må de bli flinkere til å legge tydelige bærekraftige føringer. De må sette en visjon i tidlig fase av prosjektet og legge dette til grunn for alle parter som blir berørt, inkludert for leietakerne de ønsker å tiltrekke seg, sier Brinchmann.
Gårdeierne må sette seg godt inn i det aktuelle lokalets utgangspunkt og kartlegge hva som av restverdier i utstyr og materialer og hva som kan ombrukes.
– På den måten kan partene gå i dialog i tidlig fase om hvordan man skal nyttiggjøre seg eksisterende ressurser og hva konsekvensen med ombruk versus utskiftning vil være. Har gårdeier en tydelig visjon for sin ombruksstrategi, vil denne legge føringer for potensielle leietakere, men også involverte rådgivere og entreprenører, sier Brinchmann.
Og med det kommer hun inn på det hun mener er en av de viktigste suksessfaktorene for økt ombruk, nemlig god dialog mellom gårdeier og leietaker.
– Ombruksprosesser tar ofte lengre tid og man kan ikke forvente å ha alle svar i tidlig fase, så tidlig og tett dialog er avgjørende for et godt prosjekt. Sammen må leietaker og gårdeier bli enige om ombruksambisjonene og hvor de skal legge listen og sammen jobbe for å nå målet, sier Brinchmann.

LES OGSÅ; Bærekraft i flytteprosesser: Hvordan kan vi ta mer bevisste valg? 

Må bli enklere å skille klinten fra hveten

Leietakerrådgiveren mener også at det må bli tydeligere for leietakerne hva som faktisk er de gode, bærekraftige alternativene.
– Klimaforskjellene ved å velge nytt kontra brukt må bli tydeligere, og gjerne hvordan dette slår ut over hele leieperioden. Selv om klimafotavtrykket åpenbart blir betydelig større ved å velge nytt, så er det svært krevende å regne på forskjellene ved å velge ombruk, sier Brinchmann.
For en leietaker som er i markedet og skal velge et nytt kontorlokale, er det svært krevende å differensiere ulike lokaler på klimaprestasjon gjennom leieperioden. Dette gjør at man ofte lener seg på sertifikater som kun gir et begrenset bilde av helheten. Selv om utviklingen så langt har gått litt trått, er hun likevel optimistisk på bransjens vegne og tror at vi fremover vil se betydelige endringer når det gjelder ombruk i rehabiliteringer.
– Bevisstheten rundt dette har aldri vært større. En samlet bransje er veldig klar over vår samlede klimabelastning, og jeg tror derfor at vi fremover vil se en betydelig utvikling i riktig retning, godt hjulpet av klimarapporteringen som både gårdeiere og leietakere blir berørt av. Offensiv holdning til ombruk av materialer vil etter hvert innarbeide seg som en ny normal for alle parter, sier Brinchmann.

Faktaboks-1

Den komplette leverandøren innenfor leietakerrådgivning

Malling & Co Leietakerrådgivning bistår leietakere i alt fra å søke etter egnede lokaler, forhandle og reforhandle betingelser i leiekontrakt til å følge opp det byggetekniske når lokalene tilpasses bedriftens ønsker og behov. I tillegg tilbyr vi eiendomsfaglige vurderinger av større leieporteføljer, utvikling av skreddersydde arbeidsplasskonsepter, strategisk rådgivning, og prosjektledelse når lokaler skal tilpasses leietaker. 

Våre rådgivere har som målsetning å sikre våre kunder mest mulig egnede lokaler til de beste kommersielle, tekniske og juridiske vilkår, og sikre at leietaker får mest mulig verdi ut av arealene de disponerer. Godt støttet av vår analyseavdeling, har vi til enhver tid god oversikt over hvilke lokaler som er tilgjengelig i markedet og hva som er en riktig markedspris.

LES MER OM VÅR AVDELING HER

Få nyheter fra Malling rett i innboksen!