Hopp til innhold
  1. Malling.no/
  2. Aktuelt/
  3. Gode fremtidsutsikter for vekst i Drammen
Illustrasjoner og foto: NSW Arkitektur

Gode fremtidsutsikter for vekst i Drammen

Marianne har jobbet som markedssjef i Malling & Co siden 2010. Hun er glødende opptatt av merkevarebygging basert på samspillet mellom markedsføring, CRM og ny teknologi. Marianne har over 20 års erfaring med markedsføring av næringseiendom men er utdannet profesjonell dykker og er verdens første kvinnelige metningsdykker. Når hun ikke tenker på markedsføring, er hun engasjert i byutvikling, ny teknologi og kultur.
Skrevet av Marianne Johannessen
6. Feb 2020

Marianne har jobbet som markedssjef i Malling & Co siden 2010. Hun er glødende opptatt av merkevarebygging basert på samspillet mellom markedsføring, CRM og ny teknologi. Marianne har over 20 års erfaring med markedsføring av næringseiendom men er utdannet profesjonell dykker og er verdens første kvinnelige metningsdykker. Når hun ikke tenker på markedsføring, er hun engasjert i byutvikling, ny teknologi og kultur.

Det kom frem da Malling & Co presenterte sitt markedssyn på et frokostseminar på KinoCity i Drammen torsdag morgen. Godt over 120 personer møtte opp for å høre om fremtidsutsikter og utviklingen av regionen. Her er noen av høydepunktene;

 Markedet i Drammen er mer spennende en noen gang. Regionen preges av store utviklingsprosjekter, kontorleiene stiger og yieldene faller videre. Vi opplever stor interesse for Drammensregionen blant eiendomsinvestorer, -utviklere og leietakere, innleder Petter Warloff Berger, som leder Malling & Co Drammen.

Warloff Berger tok forsamlingen gjennom spennende analyser og prosjekter sammen med leder for analyse og verdivurdering Haakon Ødegaard og Petter Grimm i arkitektfirma DRMA.

Petter W. Berger
Petter Warloff Berger leder Malling & Co Drammen.

Det er investert betydelige midler i Drammensregionen de seneste årene. Ta en titt på Union Brygge for eksempel. Det som engang var et slitent industristrøk er forvandlet til en møteplass for kulturopplevelser, konserter, servering, handel og utdanning, i tillegg er det reist mange nye boliger. Fremover skal nye milliarder investeres i nytt sykehus og oppgraderinger av kollektivforbindelsen, sier Warloff Berger og legger til:

— Disse store utviklingsprosjektene løfter statusen til Drammen og sender et viktig signal til gårdeiere om å ta tak i eksisterende eiendomsmasse.

Leder for analyse og verdivurdering i Malling & Co, Haakon Ødegaard, støtter Warloff Bergers resonnement:

Haakon-Ødegaard_web
Haakon Ødegaard, leder for analyse og verdivurdering i Malling & Co.

 

— I dag er det mye eldre eiendomsmasse i Drammen. Og ja, det er ledighet, men ledigheten er først og fremst i eldre bygningsmasse.

Ser man eksempelvis på hvor raskt kontorkvadratmetere leies ut, er det tydelig at markedet etterspør nye moderne bygg. Det er et udekket behov for moderne kontorer i Drammen sentrum, konstaterer Ødegaard.

 

Tre Viktige knutepunkter

Warloff Berger mener det er spesielt interessant å se på utviklingen av tre knutepunkter i Drammensregionen; Sentrum, Brakerøya stasjon og Gulskogen.

— I området tett på Drammen stasjon i sentrum tror jeg det vil reises flere kontorbygg i årene fremover. Ved Brakerøya stasjon bygges det sykehus og en næringspark bestående av ulike helsetjenester, mens ved Gulskogen bygges det mye boliger, sier Berger som mener flere av næringsbyggene på Gulskogen vil konverteres til boliger.

drammenkart

Les også: Fevang valgte eiendomsforvaltning fra Malling & Co Drammen

fylt med leietakere

Et av eksemplene som ble trukket frem under frokostseminaret var Bane NOR Eiendom sin suksess med Drammen Stasjon Business Center. Utleiemegler Sverre Broder Lund i Malling & Co har sammen med Haakon Tandberg fylt nybygget med leietakere.

Drammen stasjon Business Center (DBC) er et 13-etasjer stort nybygg på 13.000 kvm. Byggingen startet sommeren 2018, og nå i februar 2020 begynner leietakerne å flytte inn.

— Vi har signert leieavtaler med Statens Vegvesen, Fylkesmannen i Oslo og Viken, KPMG Norge, Evolve Business Space og Admincontrol. I tillegg har vi fått på plass ISS som serviceleverandør, sier Lund og påpeker at Drammen som område har et stort uutnyttet potensial.

Illustrasjoner og foto: NSW Arkitektur, Rift

— Tradisjonelt har Drammen vært forbundet med noe ledighet i kontorsegmentet, men de siste årene har regionen hatt en formidabel utvikling. Denne utviklingen vil fortsette å akselerere. I årene fremover vil vi se at stadig flere større selskaper etablere kontorer i Drammen, sier Lund og fortsetter;

— Regionen vokser stadig i folketall, innbyggerne er høyt utdannet og mange pendler til Oslo. Samtidig åpnes det opp for å bygge høyere bygg, med gode kvaliteter nærme kollektivknutepunkter. Jeg tror flere betydelige kontorleietakere tilsvarende som f.eks. KPMG vil åpne regionskontorer i Drammen i årene fremover.

Lund mener derfor at gårdeiere i Drammen bør se på utviklingspotensialet i eksisterende eiendom, og viser til hva Bane NOR Eiendom har gjort med DBC.

— Før byggingen av DBC startet var det en parkeringsplass på tomten. Nå er det et toppmoderne kontorbygg som er fullt utleid. Bane NOR Eiendom skal selge bygget med tilhørende hotell. Prosjektet vil utvilsomt høste betydelige verdier for gårdeier. Sitter man på sentral eiendom i Drammen bør man ta nødvendige grep for å sikre fremtidig inntjening, avslutter megleren.

Illustrasjoner og foto: Rift og NSW Arkitektur


Analyseteamet i Malling & Co utgir halvårlige markedsrapporter som er en regelmessig oppdatering på utviklingen i markedet for næringseiendom i Stor-Oslo, Drammen og Stavangerregionen. I tillegg til den seneste markedsutviklingen, kommenteres forventet utvikling i markedet for det kommende halvåret.

Besøk vårt digitale kunnskaps-bibliotek 

Få nyheter fra Malling rett i innboksen!