Hopp til innhold
 1. Malling.no/
 2. Aktuelt/
 3. Full oversikt over markedet med egetutviklet dataverktøy

Full oversikt over markedet med egetutviklet dataverktøy

Marianne har jobbet som markedssjef i Malling & Co siden 2010. Hun er glødende opptatt av merkevarebygging basert på samspillet mellom markedsføring, CRM og ny teknologi. Marianne har over 20 års erfaring med markedsføring av næringseiendom men er utdannet profesjonell dykker og er verdens første kvinnelige metningsdykker. Når hun ikke tenker på markedsføring, er hun engasjert i byutvikling, ny teknologi og kultur.
Skrevet av Marianne Johannessen
4. Mai 2022

Marianne har jobbet som markedssjef i Malling & Co siden 2010. Hun er glødende opptatt av merkevarebygging basert på samspillet mellom markedsføring, CRM og ny teknologi. Marianne har over 20 års erfaring med markedsføring av næringseiendom men er utdannet profesjonell dykker og er verdens første kvinnelige metningsdykker. Når hun ikke tenker på markedsføring, er hun engasjert i byutvikling, ny teknologi og kultur.


Med et egetutviklet digitalt verktøy har Malling & Co full oversikt over markedet for næringseiendom. En blanding av offentlig data, intern data og kunnskap gjør at meglerne vet nøyaktig når norske virksomheter vil trenge hjelp til å finne nye lokaler.

Lite er overlatt til tilfeldighetene når Malling & Co tar kontakt med selskaper for å tilby dem hjelp med å finne nye lokaler, eller med gårdeiere for å hjelpe dem å finne nye leietakere.

Malling_Co_Analyse_1934
Business Intelligence-utvikler, Stian Røstgård.

Det kan de blant annet takke business intelligence-utvikler, Stian Røstgård, for. Han og analyseteamet har nemlig utviklet et verktøy som samler inn informasjon om norske virksomheters bo- og leieforhold i en ryddig og søkbar oversikt.

– Verktøyet henter data fra ulike eksterne kilder i tillegg til flere interne databaser. Det gir oss blant annet informasjon om hvilke virksomheter som holder til på hvilke adresser, når de flyttet inn, når kontrakten deres utløper og hvilket behov de har. Det gir meglerne i Malling & Co et unikt utgangspunkt i å bistå utleiere med å finne leietakere til deres bygg, forklarer Røstgård.

Les mer: Datadreven innsikt gir våre kunder konkurransefortrinn

Blander offentlig data og intern kunnskap 

Leiekontrakter er naturligvis ikke offentlige data og det er derfor utfordrende for gårdeiere å ha full oversikt over alle bevegelsene i markedet. I verktøyet – som foreløpig bare heter «Leietager Søk» – får Malling & Cos meglere enkelt oversikt over når en virksomhets leiekontrakt løper ut, eller antas å løpe ut. Det gir meglerne et varsel om når de bør ta kontakt med virksomhetene, for å tilby hjelp med å finne nye lokaler som passer bedre med vekststrategi eller endrede behov.

Ikke bare lar verktøyet Mallings meglere søke på virksomheter, men det gir også oversikt over eiendommer, eiedomsdata og når arealer i bygget blir tilgjengelig. All relevant data er sydd sammen på en elegant måte.

Malling-Analyse-og-verdivurdering--TTL_9373


– Når gårdeier-kundene våre har lokaler å fylle, kan vi enkelt og effektivt bruke verktøyet til å finne selskaper vi tror kan passe og trives i lokalene, sier Røstgård.

Om meglerne vet nøyaktig når en virksomhets kontrakt løper ut, kan de endre eller bekrefte datoen som verktøyet antyder, slik at dataene er så oppdatert som mulig.

– Ifølge verktøyet har vi bekreftet oversikt over 65 prosent av utløpsdatoene for kontorbygg i hele Stor-Oslo. Sannsynligvis er det tallet høyere, og systemet hjelper oss å estimere manglende informasjon. Vi satser stort på å utvikle digitale verktøy som bidrar til å effektivisere prosessene til megler og dette er et verktøy i utvikling som bare blir bedre og bedre med tiden. Meglerrollen er en matchingoppgave, og det å få vite leietakernes utløpsdato hjelper oss med å utnytte eksisterende arealer på en mer effektiv måte. Friksjonsledighet kan holdes lavere, og leietakere kan lettere finne god alternativer der andre er på vei ut.

Les mer: Fylte SporX på rekordtid


New Call-to-action


Guide til smarte kjøp
 

Verktøyet kan også benyttes til å finne attraktive eiendommer med tanke på transaksjoner. Det kan eksempelvis være investorer som ønsker å eie eiendommer med leietakere på lange kontrakter.

– Offentlige leietakere er særlig attraktive på leiemarkedet. De anses som svært sikre leiebetalere, og som oftest ønsker de også langsiktige leieforhold. Verktøyet gjør det enkelt å få full oversikt over hvor samtlige offentlige leietakere befinner seg og når kontraktene deres utløper, forteller Røstgård.

Malling & Co bruker også verktøyet til å finne eiendommer med såkalt sale-leaseback-muligheter. Dette vil si at en virksomhet selger et bygg de benytter selv, men blir værende som leietaker hos ny eier.

– Dette gjør at selskapet får cashet inn eiendomsverdien de sitter på i dag, og at kjøper av eiendommen får en eiendom med en stabil og sikker leietaker med en kontrakt som gjerne har lang varighet.

Les mer: Digital plattform for smartere eiendomsforvaltning

Bibel for meglerne

Malling & Co - Markets Fredrik Sommerfeldt - TTL_7636 Web

– Takket være dette verktøyet blir vi mer målrettet og effektive i måten vi jobber på. Det effektiviserer arbeidsprosessene til utleiermeglerne, og gjør at megleren får en totaloversikt over markedet og de leadsene som passer til objektene de jobber med, forklarer leder i Malling & Co Markets, Fredrik Sommerfeldt.

Malling-meglerne kan analysere størrelse på leietaker, bransje, leiehistorikk, utløp og flyttemønster. De kan forberede seg på en mer effektiv måte enn konkurrentene før de tar kontakt med potensielle leietagere, ifølge Sommerfeldt.

– Å legge ut en generisk eiendomsannonse og håpe på svar er som å skyte med hagle. Vi skyter med rifle, sier Sommerfeldt, og forteller hvordan selskapet enten tar kontakt per telefon, eller bearbeider de over tid med målrettet markedsføring.

Les mer: Digital plattform for smartere eiendomsforvaltning

Mer automatikk og effektivisering 

Han beskriver en mer automatisert og flytende prosess for Malling & Cos meglere takket være verktøyet. Med verktøyet vet de når de skal ta kontakt med en virksomhet, og hvilke objekter som kan passe. 

– Det finnes aktører som tilbyr lignende produkter. Vår fordel er at vi sitter på så ekstremt mye data ingen andre har, både på leietagere og eiendommer. Når vi kombinerer egne og eksterne data, har vi en unik mulighet til å analysere markedet, sier Sommerfeldt.

Dette er ikke Malling & Cos eneste digitale verktøy som forenkler hverdagen. Forvaltningsavdelingen har blant annet sitt eget verktøy, kalt Myldre. Målet med den tjenesten er å forenkle og effektivisere hverdagen til eiere, leietakere og forvaltere av næringseiendom gjennom å samle viktig informasjon på ett sted. Myldre er også en plattform for flere digitale tjenester fremover.

– Det skjer mye digitalisering i flere avdelinger i Malling & Co. Det gjør oss mer effektive og nøyaktige. Det gjør også rapporteringen vår mye enklere. Markedet kan vente seg mye fra Malling & Co de nærmeste årene, vi satser stort på digitalisering som vil effektivisere prosessene internt og ikke minst eksternt, avslutter Sommerfeldt. BESØK VÅRT DIGITALE KUNNSKAPS-BIBLIOTEK

Her finner du e-bøker med tips og råd innenfor:

 • Eiendomsutvikling
 • Investeringer i næringseiendom
 • PropTech
 • Næringsmegling
 • Leietakertilfredshet
 • Energi- og miljø
 • Valg av kontorlokaler
 • Forvaltning av næringseiendom

Naviger til Malling & Co sitt digitale kunnskaps-bibliotek

Få nyheter fra Malling rett i innboksen!