Hopp til innhold
 1. Malling.no/
 2. Aktuelt/
 3. Tester ut ny finansieringsmodell for klimavennlig energiproduksjon

Tester ut ny finansieringsmodell for klimavennlig energiproduksjon

Marianne har jobbet som markedssjef i Malling & Co siden 2010. Hun er glødende opptatt av merkevarebygging basert på samspillet mellom markedsføring, CRM og ny teknologi. Marianne har over 20 års erfaring med markedsføring av næringseiendom men er utdannet profesjonell dykker og er verdens første kvinnelige metningsdykker. Når hun ikke tenker på markedsføring, er hun engasjert i byutvikling, ny teknologi og kultur.
Skrevet av Marianne Johannessen
10. Aug 2021

Marianne har jobbet som markedssjef i Malling & Co siden 2010. Hun er glødende opptatt av merkevarebygging basert på samspillet mellom markedsføring, CRM og ny teknologi. Marianne har over 20 års erfaring med markedsføring av næringseiendom men er utdannet profesjonell dykker og er verdens første kvinnelige metningsdykker. Når hun ikke tenker på markedsføring, er hun engasjert i byutvikling, ny teknologi og kultur.

Nordea Liv Eiendom har tatt grep om eget klimaavtrykk med leasede solcellepaneler på tak – dette er bare starten.

Nordea Liv Eiendom eier og forvalter en stor bygningsmasse over hele Norge. De er et selskap som er opptatt av bærekraft og alle selskapets eiendommer er i dag fossilfrie, med unntak av ett bygg som skifter ut naturgass med fjernvarme når fjernvarmeledningene kommer til området i år 2022.

Som et ledd av en nyutviklet bærekraftsstrategi har taket på dette siste bygget, i Folke Bernadottes vei 38 (FB38) i Bergen, blitt dekket av nærmere 1000 kvadratmeter med solcellepaneler.

FB38_1500px34

Folke Bernadottes vei 38 

Strømleverandøren Fjordkraft leier lokaler i bygget og ville være med på å støtte oppunder bærekraftsstrategien. De har nylig lansert konseptet «Soleklart», som kort fortalt går ut på å tilby bedrifter solstrøm uten at kunden må ta investeringen selv eller forholde seg til hvordan anlegget skal driftes og vedlikeholdes.

Fjordkraft har tatt kostnaden for investeringen samt ansvar for bygging og drifting av anlegget. Også de andre leietakerne i bygget, nyter godt av egenprodusert solstrøm fra anlegget.

– Dette skal gjøre bygget mer bærekraftig og utnytte arealet på taket, forteller administrerende direktør i Nordea Liv, Hans-Erik Lind til E24.

solceller_illustrasjon

Illustrasjonsfoto av solceller.

Les om moderniseringen av Folke Bernadottes vei 38: Fra blåbygg til praktbygg

Fremoverlent selskap

Stein Randby leder Malling & Co Energi og Miljø. Selskapet bistår gårdeiere med å oversette energi- og miljøambisjoner til praktiske råd som styrker eiendommens lønnsomhet og verdi. Han har bistått Nordea Liv Eiendom med å sette ambisiøse mål, utvikle en strategi for bærekraft og konkrete handlingsplaner for hvert enkelt bygg.

Stein_Randby_profil_bilde

Selv om det ikke var noen tradisjonell anbudsrunde for installeringen av solceller på FB38, mener Randby at Nordea Liv Eiendom har fått en balansert og god avtale.

– Normalt dekker gårdeier planlegging, design, bygging, drift og vedlikehold for et slikt anlegg selv. Her har Fjordkraft tatt hele investeringen, samt ansvaret for driftingen gjennom de neste 15 årene. Det er en enkel avtale, men krever at man evner å regne på eget alternativ med kapital-, drifts- og vedlikeholdskostnader. Vi har måtte se på muligheter, begrensninger og gjort beregninger på utviklingen i strømpris de neste 15 årene.

– Til syvende og sist er resultatet at leietagerne i bygget får lavere strømutgifter og høyere andel fornybar energi. Begge deler er noe leietagere er opptatt av, forklarer Randby.

Les også: Avansert energisentral og stor solcellepark til Liertoppen Vest

Del av framtidens løsning

– Vi har satt oss ambisiøse mål for å få ned utslippene for hele eiendomsporteføljen. Tiltak som dette vil være en del av løsningen. Det gjør også bygget mer attraktivt for leietakere som vi merker blir stadig mer opptatt av bærekraft, sier eiendomssjef i Nordea Liv, Tone Storheim til E24.

Randby i Malling & Co Energi og Miljø er enig med Nordea Livs eiendomssjef. Han berømmer Nordea Liv Eiendom for å levere på en ambisiøs klimastrategi.

I følge E24, kan anlegget spare 77 tonn CO₂-utslipp i året. I løpet av to–tre år vil anlegget ha spart like mye CO₂ som det har gått med på å produsere anlegget, sier konseptutvikler i Fjordkraft, John Kristian Frøisland til E24.

– Nordea Liv Eiendom viser at de er et fremoverlent selskap som ligger helt i spissen av utviklingen på mange områder. Jeg tror lokalt produsert solstrøm er en del av framtidens løsning, og ønsker denne typen finansieringsordninger velkommen. I et miljøperspektiv må vi spille på alle tangentene som finnes om vi skal nå klimamålene som er satt. Vi trenger sårt all den fornybare energien vi kan klare å skape. I framtiden kommer det til å være solcelleanlegg på alle egnede takflater, avslutter Randby.

Les også: Toppkarakter i bærekraft for Sørkedalsveien 8

Les også: Folke Bernadottes vei 38: Fra blåbygg til praktbygg

Les også: Avansert energisentral og stor solcellepark til Liertoppen Vest

LAST NED VÅR GUIDE TIL BÆREKRAFTIG NÆRINGSEIENDOM

I e-boken kan du blant annet lese om:

 • Hvilke krav knyttet til energi og miljø må man oppfylle som gårdeier?
 • Hvor bør man starte?
 • Hvilke sertifiseringer anbefales?
 • Hvordan Oslo Pensjonsforsikring arbeider med energi og miljø i Sørkedalsveien 8
 • Hvorfor viktigheten av bestillerkompetanse er avgjørende
 • Hvordan en miljøavtale mellom gårdeier og leietaker kan sikre rettferdighet

New Call-to-action

MALLING & CO ENERGI OG MILJØ

Malling_Co_Energi_og_Miljo_600x300

Vi bistår gårdeiere med å oversette energi- og miljøambisjoner til praktiske råd som styrker eiendommens lønnsomhet og verdi. Vårt mål er å være en solid sparringspartner som veileder gårdeiere til bedre beslutninger. Det innebærer blant annet å regne hjem lønnsomheten i å investere i klimavennlige tiltak. For mange er miljøtiltak et kaos av termer og begreper uten konsistens. Derfor skiller vi alltid mellom lønnsomheten for tiltaket og mykere verdier som økt attraktivitet og styrket omdømme.

Ta kontakt i dag for et uforpliktende møte.


BESØK OGSÅ VÅRT DIGITALE KUNNSKAPS-BIBLIOTEK 

Her finner du e-bøker med tips og råd innenfor:

 • Eiendomsutvikling
 • Investeringer i næringseiendom
 • PropTech
 • Forvaltning og leietakertilfredshet
 • Energi og miljø
 • Valg av kontorlokaler

Klikk her for å komme til vårt digitale kunnskaps-bibliotek.
Her finner du e-bøker om ulike temaer innen næringseiendom

Naviger til Malling & Co sitt digitale kunnskaps-bibliotek

Få nyheter fra Malling rett i innboksen!