Hopp til innhold
  1. Malling.no/
  2. Aktuelt/
  3. Proptech-dugnad: Et prakteksempel på hva ny teknologi kan bidra med
PropTech Dugnad

Proptech-dugnad: Et prakteksempel på hva ny teknologi kan bidra med

I Malling tror vi på å levere kvalitetsinnhold som ikke bare informerer, men også inspirerer til refleksjon og diskusjon. Derfor benytter vi oss av eksterne journalister, i tillegg til interne resurser til å produsere informativt, engasjerende og relevant innhold. Følg oss for oppdatert informasjon og dybdeanalyser om næringseiendom.
Skrevet av Eiendomshuset Malling & Co
27. Jun 2023

I Malling tror vi på å levere kvalitetsinnhold som ikke bare informerer, men også inspirerer til refleksjon og diskusjon. Derfor benytter vi oss av eksterne journalister, i tillegg til interne resurser til å produsere informativt, engasjerende og relevant innhold. Følg oss for oppdatert informasjon og dybdeanalyser om næringseiendom.


Mer enn 130 bygg- og teknologispesialister stilte i midten av juni gratis opp da tidenes første proptech-dugnad ble arrangert på Norsk Maritimt Museum.  


– Proptech-dugnaden er et fantastisk eksempel på hva ny teknologi kan bidra med i eksisterende bygg. Den dokumenterer også hvordan vi allerede jobber med en rekke av våre kunder, sier leder for Malling & Co Technology, Robert Skramstad. 

En selvfølge å delta

Malling & Co Technology er eiendomshuset Mallings kompetansesenter for digitalisering, digitalstrategi, smartbygg og avanserte tekniske anlegg. I midten av juni deltok Skramstad på tidenes første proptech-dugnad for bygg- og eiendomsbransjen. Bak initiativet stod Martin McGloin, produktevangelist i det norske teknologiselskapet Airthings og energi- og proptech-spesialist i selskapet Energy Control, Tommy Hagenes. De to driver også teknologi-podcasten Praktisk Proptech, hvor Malling & Co har vært gjest flere ganger. 


For bare noen få uker siden inviterte de to til en dugnad, hvor målet var intet mindre enn å ta Norsk Maritimt Museum, et bygg fra 1950-tallet, inn i 2023. På to dugnadsdager skal bygget gå fra å være et dumt bygg uten noen former for styring, til et bygg som styres automatisk, basert på sanntidsdata og faktisk bruk. På dagen for dugnaden møtte hele 130 engasjerte deltakere opp.


– De luftet ideen med meg for en tid tilbake, da jeg møtte de på en annen proptech-samling. Jeg tente umiddelbart på ideen og ivret veldig for at dette måtte vi få til. Derfor var det også en selvfølge for oss å delta, sier Skramstad.

Malling-Proptech-Robert-Skramstad-TTL_5616

Smartere og mer effektivt

Malling & Co Technology sitter svært langt fremme i teknologitoget og er blant selskapene som er med og fremmer, tester og utvikler ny teknologi og slik bidrar til at den blir tatt i bruk. 


– Vi kjenner derfor godt veldig mange av de aktørene som var til stede på dugnaden. Løsningene og teknologien de representerer er derfor allerede godt implementert i mange av byggene vi drifter og forvalter, sier Skramstad. 
Han forteller at løsningen uten tvil gir verdi for byggherrene, både i form av redusert energibruk, men også mer effektiv forvaltning. 


– Mye av det som ble vist på dugnaden handler om det praktiske rundt eiendomsdrift, men det finnes også ny teknologi som letter papirarbeidet for de som sitter på kontoret, sier Skramstad. 


Han viser blant annet til selskapet Findable, hvor Malling & Co også er inne som investor. Selskapet har utviklet en AI-drevet dokumentasjonsplattform som digitaliserer FDV-dokumentasjon og slik gjør den enklere tilgjengelig for byggeiere og driftere. 
– Det handler om smartere og mer effektiv eiendomsdrift, sier Skramstad.

LES OGSÅ; Startup får tungvekter i ryggen

Blir fort akterutseilt

Han forteller at mange eiendomsaktører etterhvert har omfavnet ny eiendomsteknologi og at stadig flere nå tar i bruk både teknologi og nye løsningene.

– Disse aktørene er jeg ikke bekymret for. Det er de selskapene som enda ikke har oppdaget mulighetene teknologien representerer som bekymrer meg. Dersom de ikke tar dette inn over seg kommer de til å bli akterutseilt og få skikkelige problemer, sier Skramstad. 

Han forteller at Malling & Co Technology bistår både gårdeiere og leietakere med å ta gode, gjennomtenkte, teknologivalg. Det handler både om vurderinger rundt tradisjonelle byggtekniske systemer, men også om hvordan og hvilken ny teknologi som best kan skape merverdi for den kunden, oppdraget eller businesscasen.


– Det er dette vi jobber med og det er dette vi kan. Vurderer du ulike tiltak kan det derfor være smart å ta kontakt med oss for noen råd om hvilke tiltak som vil ha størst verdi på kort og lang sikt, sier Skramstad. 

Samler innsikt

Dugnaden i juni er første del av en totrinnsrakett. Første del handler om å samle innsikt. Hvordan står det egentlig til med inneklimaet, hvilke tekniske anlegg står på og med hvilken intensitet? Derfor sprang de 130 spesialistene rundt og plasserte ut sensorer og samlet informasjon. 


– Det som er så flott med dugnaden er at mange aktører, både teknologiaktører og mer tradisjonelle kompetansemiljøer, møtes på ett og samme sted. Det kan legge grunnlaget for nye samarbeid og nye løsninger som man tidligere ikke har tenkt på. Dette var noe av årsaken til at vi syntes det var viktig å være til stede, sier Skramstad. 
Neste trinn av dugnaden er å bruke den innhentede informasjonen til å virkelig ta stegene og gjøre museet til et smartere bygg. 


– Potensialet er stort, noe første del av dugnaden bekreftet. På bare noen timer ble det funnet en rekke feil hvor enkle grep vil gi betydelige besparelser. Vi gleder oss derfor til høsten da del to av dugnaden skal iverksettes, sier Skramstad. 

New Call-to-action

BESØK VÅRT DIGITALE KUNNSKAPS-BIBLIOTEK

Her finner du e-bøker med tips og råd innenfor:

  • Eiendomsutvikling
  • Investeringer i næringseiendom
  • PropTech
  • Næringsmegling
  • Leietakertilfredshet
  • Energi- og miljø
  • Valg av kontorlokaler
  • Forvaltning av næringseiendom

Naviger til Malling & Co sitt digitale kunnskaps-bibliotek

Kategori: PropTech

 

Få nyheter fra Malling rett i innboksen!